Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kaldırıldı, TOKİ'nin Yetkileri Arttı

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5273 sayılı kanunla Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü teşkilâtıyla birlikte kaldırıldı, Toplu Konut İdaresi'n

İBB
13 Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kaldırıldı, TOKİ'nin Yetkileri Arttı

b>Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5273 sayılı kanunla Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü teşkilâtıyla birlikte kaldırıldı, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yetkileri genişletildi.

5273 sayılı "Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanunu'nda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün Kaldırılması Hakkında Kanun" Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak, 15 Aralık 2004 Tarihli Resmi Gazetede yayınlandı.

5273 sayılı kanunun 1. maddesi ile 29.4.1969 tarihli ve 1164 sayılı "Arsa Ofisi Kanunu"nun adı "Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun" olarak değiştirildi ve 1164 sayılı Arsa Ofisi Kanunu ile kurulan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü teşkilâtı ile birlikte kaldırıldı.

2. Maddede Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'ne ait Döner Sermaye İşletmesi'nin Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek esas ve usûllere göre tasfiye edileceğini belirtilerek; Döner Sermaye İşletmesi'nin nakit parasının bölünmüş yol inşasında kullanılmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi, her türlü araç-gereçleri ve mevcut hizmet binaları ile lojman binalarının bulunduğu taşınmazların tapuda re'sen Maliye Hazinesi adına tescil edildikten sonra Bayındırlık ve İskân Bakanlığına tahsis edilmesi, bunların dışında kalan tüm varlıkları, hakları, yükümlülükleri ve her türlü taşınmazları ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün diğer hak ve yükümlülüklerinin ise, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na devredilmesi kayda bağlandı.

Kanunla, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nde görev yapan personel, Bayındırlık ve İskân Bakanlığına devredildi. Müdürlüğe tahsis edilen kadrolar Bayındırlık ve İskân Bakanlığına tahsis edilmiş saydı. Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nde; genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, daire başkanı, başmüfettiş, bilgi işlem şube müdürü, APK şube müdürü, idarî işler şube müdürü, şube müdürü, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı ve avukat unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri ise sona erdirildi. Bu personel Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî haklarını aynen almaya devam edecek ve devredildikleri kurumda ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilecek. Kadro ve görev unvanları değişmeyenler Bayındırlık ve İskân Bakanlığına ait aynı unvanlı kadrolara atanmış sayılacak.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yetkileri genişletildi...

Yeni kanunun 8. maddesiyle, 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun 412 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilave edilen ek 1 inci maddesinin (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirildi ve bu maddeden sonra gelen ek maddeler ek 2, ek 3, ek 4, ek 5, ek 6, ek 7 ve ek 8 inci maddeler olarak teselsül ettirildi.

ı) Ferdi veya toplu konut kredisi vermek, köy mimarisinin geliştirilmesine, gecekondu alanlarının dönüşümüne, tarihi doku ve yöresel mimarinin korunup yenilenmesine yönelik uygulamalar yapmak ve bu konulardaki projeleri kredilendirmek ve gerektiğinde tüm bu kredilerde faiz sübvansiyonu yapmak.

Toplu Konut Kanununa eklene ek ve geçici maddeler ise şöyle;
EK MADDE 9. — Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak veya yaptırılacak yapılara, imar plânlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, uygulama imar plânı ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimarî, statik, tesisat ve her türlü fennî mesuliyetin Başkanlık tarafından üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla başkaca belge istenmeksizin müracaat tarihinden itibaren onbeş gün içinde avan projeye göre yapı ruhsatı verilir.

GEÇİCİ MADDE 1. — Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, bu Kanuna istinaden 1164 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak Maliye Bakanlığının görüşü alınarak çıkarılacak yönetmelikler, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Söz konusu yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar 1164 sayılı Kanun uyarınca çıkarılan mevcut yönetmeliklerin uygulanmasına devam edilir.

GEÇİCİ MADDE 2. — 1164 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca daha önce Hazine tarafından Arsa Ofisi Genel Müdürlüğüne devredilen arsa ve arazilerden kamu hizmeti için gerekli olması nedeniyle Hazine tarafından devri talep edilenler, bedelsiz olarak Hazineye iade edilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/arsa-ofisi-genel-mudurlugu-kaldirildi-tokinin-yetkileri-artti_21975.html

Read Comment Section
13 Yorum Yorum Yaz
  • Değerli arsazedeler! Benim elimde de Bursa-Merkez E tipi arsa sertifikası var. 1989 yılından beri hayata geçirilemeyen bu sorunu sonuçlandırmak için ortak bir çözüm üretme çabasındayım. Hukuksal yollara başvurmak için birlikte hareket etmek gerektiğini düşünüyorum. Katılmak isteyenlerle görüşelim derim. Tel: 05322248444 YANITLA
  • arsa ofisi 1984 yılında beylikdüzünde 60 dönüm arsamızı istimlak etti kuru fasülyenin kilosu 1000 lirayken 990 lira metrekare bedeli verdi şimdi arsanın üzerinde mermerler sitesi var şuan dönümü birmilyon dolar bu nasıl bir adalet insanlara 2 b adında devlet arazileri veriliyor bizim tapulu arazimiz istimlak ediliyor? gel de çıldırma ? YANITLA
  • Ankara Eryaman 3.Etapta 45826 ada, parselde 1'de 2850 M2 (KREŞ ARSASI) arsam var. satamıyorum, çünkü arsa ofisi genel müdürlüğünün şufa hakkı doğacaktır ,Çok acilen satmam gerekiyor, yardımcı olursanız sevinirim.sizden cevap bekliyorum YANITLA
  • elinde sertifika olanlar bu adrese baksın: http://bigpara.ekolay.net/bigkonut/BKHaberler_detay.aspx?id=629657 YANITLA
  • Arsa sertifikası almıştım D tipi yarısını peşin odemiştim, sonra Sarayda arsa vereceklerdi, yeri de belirlediler, bana hiç bir yazı da gelmedi, telefon da. Bu konuda bilgi olan var mı? Ne olacak hakkımız arsamız? Bize Istanbulda demişlerdi arsa...İrtibat Mail:ozener60@hotmail.com YANITLA
13 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  3  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!