Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ata'nın Kabri Halka Açılıyor

Türkiye'de bir tabu daha yıkılıyor. Bugüne kadar 'özel haller' dışında kimsenin girmesine izin verilmeyen Atatürk'ün gerçek kabri halkın ziyaretine aç

Akşam
Ata'nın Kabri Halka Açılıyor

ürkiye'de bir tabu daha yıkılıyor. Bugüne kadar 'özel haller' dışında kimsenin girmesine izin verilmeyen Atatürk'ün gerçek kabri halkın ziyaretine açılıyor.

Anıtkabir'de resmi törenlerin yapıldığı ve halkın ziyaret ettiği mozolenin tam altında bulunan 'gizli' kabir, yepyeni bir düzenlemeyle kamuoyuna açılacak. Uzun süredir devam eden çalışmayla Atatürk'ün naaşının bulunduğu bölüm baştan aşağıya elden geçirildi. Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan kabir ve kabrin bulunduğu alanın düzenlenmesi için 20 milyon dolarlık kaynak aktarıldı.

Ulu önderin kabrinin bulunduğu bölüm, 'Cumhuriyet ve Kurtuluş Müzesi' haline getirildi. Müzenin ortasında yer alan Atatürk'ün kabrinin etrafındaki tonozlar, yeniden düzenlenerek rölyeflerle süslendi. Rölyeflerde, Kurtuluş Savaşı'nın önemli olayları resmediliyor. Her rölyefe ayrı bir konu ve isim verildi. 'Kuvay-ı Milliye' ile başlayan rölyefler, Atatürk devrimleriyle tamamlanıyor. Restorasyon için Rusya'dan 'figüratif resmin ustaları' Ankara'ya getirildi. Kimi zaman özel uçaklarla gelen Rus sanatçılar, kabrin bulunduğu alanda bizzat çalıştı. Genelkurmay Başkanlığı'nın, halkın Atatürk'ün gerçek kabrini ziyaret ederek, manevi havanın daha iyi anlaşılması için böyle bir karar aldığı belirtildi.

Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı yetkilileri, Atatürk'ün naaşının bulunduğu bölüm ve çevresinde yapılan düzenlemenin tamamlandığını bildirdi. Yetkililer, 'Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nin resmi açılışının, Büyük Taarruz'un yıldönümü olan 26 Ağustos'ta yapılacağını kaydetti. Bu arada Güzel Sanatlar eski Genel Müdürü Mehmet Özel tarafından hazırlanan projenin maliyetine ilişkin eleştirilerin askerde hassasiyet yarattığı belirtildi. Ancak 20 milyon dolarlık kaynağın, sadece kabir ve müze için değil, Anıtkabir'in çevre düzenlenmesinde de kullanıldığına işaret edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/atanin-kabri-halka-aciliyor_1488.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!