Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ceyhan'da Petrol Rafinerisi Kurmak İsteyenler Arazi Fiyatlarını Patlattı

Ceyhan'da rafineri kurmak isteyen şirketler, kamunun ve özel kişilerin elindeki arazileri incelemeye aldı. Yoğun talep bölgedeki arazi fiyatlarının patlamasına neden oldu. Rafineri kurmak isteyen Sanko çalışmalara başladı.

Sabah Gazetesi
2 Ceyhan'da Petrol Rafinerisi Kurmak İsteyenler Arazi Fiyatlarını Patlattı

b>Ceyhan'da rafineri kurmak isteyen şirketler, kamunun ve özel kişilerin elindeki arazileri incelemeye aldı. Yoğun talep bölgedeki arazi fiyatlarının patlamasına neden oldu. Rafineri kurmak isteyen Sanko çalışmalara başladı.

Akdeniz'in petrol merkezi olacağı ifade edilen Ceyhan'da herkes arazi peşinde. OMV-POAŞ ortaklığı Ceyhan'da rafineri kurmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na resmen başvururken Çalık Grubu Indiana Oil Company ile bölgede rafineri kurmak istediğini açıkladı. Bu arada Sanko Holding ve Rus TNK'nin iki ayrı petro kimya tesisi kurmak üzere görüşmelerde bulunduğu ortaya çıktı. İşte tüm bu gelişmeler Ceyhan'daki arazi fiyatlarını patlattı. Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, son iki yılda arazi fiyatlarının 10 kat arttığını dile getirerek, "Şu anda yaklaşık olarak dönümü 30 bin YTL'den gidiyor. Tabi denize doğru bu araziler kıymetleniyor" dedi.

Kamu arazileri gözde
Daha çok kamunun elindeki arazilerin peşinde olan şirketler özel mülkiyetin elinde bulunan arsalar için de görüşmelerini sürdürüyor. Bölgede BOTAŞ'ın, Tekfen Grubu'na ait Toros Gübre'nin, Organize Sanayi Bölgesi'nin ve Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin geniş arazileri bulunuyor. Edinilen bilgiye göre Ceyhan ve Yumurtalık bölgesindeki kamu kurumlarının arazileri üzerine proje geliştiren şirketler bile var. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Ali Duru, POAŞ ve Çalık Grubu'nun yanı sıra yabancı bir şirketin avukatının gelerek bölge ve araziler hakkında bilgi aldıklarını ifade ederken sözlerine şöyle devam etti:

"Samsun-Ceyhan Boru Hattı da devreye girince yılda 160 milyon tona yakın bir petrolün buraya akacağı söyleniyor. Şu ana kadar bölge ile ilgilenen bir çok kişi oldu. Fakat bizim odamıza net bir başvuru henüz yapılmadı. Sadece Sanko Holding, petrokimya tesisi kurmak için kayıt yaklaşık 15 gün önce kayıt yaptırdı. İskele için ihalesini yaptı ve çalışmalara başladı. Yaklaşık bin dönümlük bir arazisi var. İsken'in (İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret AŞ) arazisinin hemen yanında olan bu arazide çalışmalar başladı."

Bölgede sadece rafineri değil yeni yatırımlar da gündemde. Örneğin Hay Gemicilik adlı bir şirket tersane yapmak üzere de serbest bölgeden yaklaşık 500 dönüm arazi kiralamış durumda. En geç ekimde inşaatın başlaması bekleniyor.

Gölova Köyü kalkacak
Ceyhan Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Aydın da bazı yerli ve yabancı grupların kendisine gelerek bölge hakkında bilgi istediğini belirterek, "Hazine'nin, kamu kurumlarının arazileri var. Özel kişilerin ve kamunun elindeki arazilerle ilgili gelip bilgi alıyorlar. Bu arada Bakü-Tiflis- Ceyhan Boru Hattı'nın hemen yanındaki Gölovası Köyü'nün oradan kaldırılacağı konuşuluyor" değerlendirmesinde bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ceyhanda-petrol-rafinerisi-kurmak-isteyenler-arazi-fiyatlarini-patlatti_47113.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • bizimde botas golavasi koyunun yol ayriminda tapulu tarlamiz var. herkez yakin bir surede buralarin devlet tarafindan istimlak olacagini soyluyor ama bunlar hep lafta kaliyor. en azindan calik grup veya diger firmalar bu konuyla ilgili birseyler soylesin yada birseyler yazilsinki millet rahatlasin. bu ne ya, mubareklerin agzini bicak acmiyor nedense YANITLA
  • 2006-2010'a geldık aradan koskocaman bır 4 yıl gecmıs ama şu anda hıç bir ilerleme göremiyorum benım de gölovasında denıze yakın tapulu arazım var nereye baksam hep şunu görüyorum arazi fıyatları 10 kat artı diye söyleniyor sadece arazı fiyatları mı arttı turkıyede elbette bızım arazımızın de bır değer fıyatı olacaktır saygılar temennı dilerim YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!