ARAMA   
    |


   Haberler
   Ödüller
   Ajanda
   Sektörden
   İhaleler
   İlanlar
   Rehber
   Yayınlar
Mimarlık ve Yapı Terimleri Sözlüğü Mimarlık ve Yapı
Sözlüğü / 3 Dilde
 
  Ajanda : Son 2 Gün

15.03.2010 - Pazartesi
Avrupa Çelik Köprü Ödülleri 2010
6. Uluslararası Sinan Sempozyumu
"Parlayan Her Şey İyidir." Gerçekten de Öyle midir?
Mekanar Mekan Araştırmaları Çağdaş Kent Gezileri: 17 - 23 Haziran Londra
 

 
HABERLER
Ana Sayfa > Haberler > Haber Detayı Arkadaşına Gönder Yazdır    Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Gençlik Parkı’nın Dokusu Değişti
Haber: Cumhuriyet ANKARA 02.01.2009
Gençlik Parkı’nın Dokusu Değişti

Bir zamanlar Ankara’nın en önemli eğlence ve dinlence alanı olan Gençlik Parkı, Anakent Belediyesi’nin 6 Mayıs 2005’te başlattığı ve üç yıldır süren yenileme çalışmaları sonrasında tarihi kimliğini yitirdi. Çalışmalar kapsamında parkın içinde bulunan ağaçlar kesildi. Bir dönemin en ünlü Türk Sanat Müziği sanatçılarının konser verdiği eski Göl Gazinosu, şimdilerin Sanat Kurumu da kaderine terk edildi. Kuruma, çalışmalar sırasında iki kez hırsız girdi.

Gençlik Parkı, Cumhuriyetin ilk yıllarında, 28 hektar büyüklüğündeki arazide kurulmuştu. İnşaatına 1936 yılında başlanan park, 19 Mayıs 1943 yılında başkentlilerin hizmetine açılmıştı. Parkta, Ankara ikliminde yaşayabilecek kuşlar için bahçe, çocuk bahçesi, yüzme havuzu ve bir gezi yolu bulunmaktaydı. Yüzme havuzunun hemen yanında da yurttaşların özellikle hafta sonu aileleriyle birlikte oturabilecekleri kafeler yer alıyordu. Parkın içindeki etrafı geniş yeşil alanlarla kaplı, önceden kayıkla gezilebilen havuzunda, 1960’lı yılların başına dek su sporları da yapılıyordu. Havuzun kenarında konserler veriliyordu. Parkta ayrıca 1950’li yıllardan bu yana faaliyet gösteren bir de lunapark yer alıyordu.

Parkı önemli kılan bir diğer unsur da parkın içinde yer alan eski Göl Gazinosu’ydu. Şimdilerde Sanat Kurumu olarak faaliyet gösterilen yerde, bir dönem Zeki Müren gibi ünlü Türk Sanat Müziği sanatçıları sahneye çıkmıştı. Anakent Belediyesi, 6 Mayıs 2005’te parkta yenileme çalışması başlattı. Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, yenileme çalışmalarının başlatılmasından sonra, parkın bir yıl içinde, 29 Ekim 2006’da bitirileceği sözünü vermişti. Ancak parkın içindeki yenileme çalışmaları sona ermeyince Gökçek, bu kez daha önce verdiği sözü değiştirerek, parkın 29 Ekim 2007’de açılacağını duyurdu. Ancak park 29 Ekim 2007 tarihinde de başkentlinin hizmetine sunulamadı. 2009 yerel seçimlerinin yaklaştığı bu dönemde, Anakent Belediyesi de parktaki çalışmaları hızlandırdı. Çalışmalar sırasında önce parkta bulunan işletmeler yıkıldı, parkın güzelliğine katkı sağlayan ağaçlar kesildi.Çalışmalar kapsamında ayrıca parkın Opera girişinde bulunan ışıklı Atatürk portresi de kaldırıldı. Tarihi havuzun yapısı değiştirildi. Parktaki Sanat Kurumu kaderine terk edildi. Kuruma önceki ay birer hafta arayla iki kez hırsız girdi. Hırsızlar, kurumun mutfağında yer alan ve bir dönemi anlatan değerli bakır kap kacaklar ile dökme abajur altlıklarını çaldılar. Melih Gökçek, son olarak, geçen ekim ayında yaptığı açıklamada, yenilenen parkta içki yasağı uygulanacağını duyurdu.

Sanat Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Nurkut İlhan, çalışmalarla birlikte Gençlik Parkı’nın tarihi dokusunun tamamen ortadan kalktığını söyledi. “Profesyonelce davranıyorlar. Çalışmalar esnasında Gençlik Parkı’nı yurttaşların gözünden ırak tutmayı başarıyorlar” görüşünü dile getiren İlhan, haftada en az bir kez parkın içinde yer alan Sanat Kurumu’na gittiğini ve her gidişinde estetik değerden yoksun yapılarla karşılaştığını belirtti. İlhan, “Parkı estetik değerden yoksun bir anlayış kuşattı” dedi.


1 2

Yeni Yorum Yap

Adı Soyadı
E-Posta




Haberler: ARŞİV
  Ocak, 2009  
<< <   02.01.2009 > >>
hft
Pzt
Sal
Çar
Per
Cm
Cmt
Pzr
1
2
10
3
4
24
5


 
Yapı-Endüstri Merkezi tarafından hazırlanan siteler için tıklayın
Gizlilik Şartları  |  Künye  |  Reklam Bilgileri  |  İletişim