ARAMA   
    |
   Haberler
   Ajanda
Mimarlık ve Yapı Terimleri Sözlüğü Mimarlık ve Yapı
Sözlüğü / 3 Dilde
 
  Ajanda : Son 2 Gün

07.02.2012 - Salı
Bursa Büyükşehir Belediyesi Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması
6. Çimento Ticareti ve Teknolojisi Konferansı
VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: Mutluluk Fabrikaları
 

 
HABERLER
Ana Sayfa > Haberler > Haber Detayı Arkadaşına Gönder Yazdır    Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Hangi İddia Gerçek?
Haber: yapi.com.tr 19.02.2007
Aydın’ın Didim İlçesi’ne bağlı Akbük Beldesi’ndeki Rum Ortodoks Kilisesi’nin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde, Anı Anıtsal Yapılarda Koruma ve Değerlendirme ve Yapım Mimarlık Restorasyon Limited Şirketi tarafından yapılan restorasyonu sırasında, bazı yerlerinin keser ve balyozlarla parçalandığı ve kilisenin dış yüzeyinin de orijinalinden farklı bir renge boyandığı haberlerinin asılsız olduğu öne sürüldü.

Anı Anıtsal Yapılarda Koruma ve Değerlendirme ve Yapım Mimarlık Restorasyon Şirketi’nin sahibi Mehmet Fikri Aktan tarafından basına dağıtılan, Mimar Didem Gündoğdu’, İnşaat Mühendisi Emine Aydın ve İnşaat Mühendisi İsa Küçük tarafından imzalanan raporda “Şu ana kadar geçen süre içerisinde gerek ilgili belediye, gerek yüklenici firma ve gerekse de İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanları eğer restorasyon çalışmasına başlamamış ve ömrünü tamamlamak üzere olan değerli tarihi kanıta yeterince ehemmiyet göstermemiş olsaydı üzerinde konuşulacak veya tartışılacak bir eserin de kalamayacağı kanısındayız” ifadeleri kullanıldı.

Şimdiye kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak işlemler hakkında bilgi verilen raporda, kilisenin orijinalinin aslında taş olmadığına, ilk yapımında (1850) harç kullanıldığına ve bu sebeple de restorasyonda "Horasan Harcı" denilen bir sıva kullanıldığına dikkati çekilerek, kilisenin yeni renginin de orijinaline uygun olduğu kaydedildi.

Ne yazılmıştı?
Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Hasan Bayrak ve Yaşar Anter tarafından “Tarihi Kilise’de Restorasyon Rezaleti” başlığıyla Hürriyet ve Miliyet gazetelerinde yayımlanan haberde, 200 yıllık taş kilisenin orijinal duvarlarının üzerindeki işlemelerin ve mozaiklerin keserler ve balyozlarla tahrip edildiği, Akbük Belediyesi’nin kültür amaçlı kullanmak üzere restore ettirdiği kilisenin dış yüzeyi tamamen harçla sıvandığı ve harcın üstü de turuncu-pembe karışımı bir renge boyandığı öne sürülerek tüm bunlar yapılırken de kilisede, koruma kurulu veya müze müdürlüğünden tek bir yetkilinin bulunmamasına dikkat çekilmişti.

Haberde ayrıca, kazı ve onarım çalışmaları sırasında işçiler tarafından bulunan iki çift kulplu testi, beş altın ve bakır zincir, bir yüzük, insan kemikleri ve kırık küp parçalarının şantiye şefi tarafından satılmak istendiği ihbarını alan Didim Jandarması’nın, şantiye şefinin evine baskın yaparak, tarihi eserlerin bazılarını ele geçirdiği ve bazılarını ise bulunamadığına yer verilmişti.



Favori ve Paylaşım

Yeni Yorum Yap

Adı Soyadı
E-Posta




Haberler: ARŞİV
  Şubat, 2007  
<< <   19.02.2007 > >>
hft
Pzt
Sal
Çar
Per
Cm
Cmt
Pzr
5
6
7
8
9


 
Yapı-Endüstri Merkezi tarafından hazırlanan siteler için tıklayın
Gizlilik Şartları  |  Künye  |  Reklam Bilgileri  |  İletişim