Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Küllerinden Doğan Antik Kent!

Antik kentin, 3 bin 600 yıl önce yanardağ patlamasının ardından küller altında kaldığı belirlendi.

yapi.com.tr
Küllerinden Doğan Antik Kent!

DHA'nın haberine göre, Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı Kıyıkışlacık Köyü’ndeki İasos Antik Kenti’nde yarım asırdır kazı ve kurtarma çalışmalarını sürdüren İtalyan arkeologlar, bugüne kadar bilinmeyen bulgulara ulaştı. Antik kentin 3 bin 600 yıl önce Yunanistan’ın Santorini Adası’ndaki Tera Yanardağı’nın patlamasının ardından küller altında kaldığı ortaya çıktı. Kazı çalışmalarında 4 bin yıllık kentin kanalizasyonuna ve antik tiyatrosuna giden tünellere ulaşıldı.

İtalyanlar’ın dünyaca ünlü arkeoloji heyeti, Studi Delle Tuscia Üniversitesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle 53 yıldır sürdürülen İasos Antik Kenti’ni kazı ve kurtarma çalışmalarında, bir hafta önce bugüne kadar bilinmeyenlere ulaşıldı. Kazı başkanı Studi Delle Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Marcello Spanu, yardımcıları arkeolog Emanuele Borgia, arkeolog Şevki Bardakçı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Selvet Karamahmut ve 28 İtalyan arkeologla üniversite öğrencileri, yeni tarihi mekanları gün ışığına çıkardı.

Yanardağın külleri altında kalmış

Antik kentin, 3 bin 600 yıl önce 200 kilometre uzaklıktaki Yunanistan’ın Santorini Adası’nda bulunan Tera Yanardağı’nın patlamasının ardından küller altında kaldığı belirlendi. Prof. Dr. Marcello Spanu, kazılar sırasında zeminden 1 metre derinlikte bulunan İasos adının kazılı olduğu agoraya giriş sütunlarının, kentin tarihiyle ilgili çok yeni ve geniş bilgiler ortaya çıkardığını belirtti. Prof. Dr. Marcello Spanu şöyle dedi:

"Girit ve Santorini adalarındaki Minos Uygarlığı’nın yok olmasına neden olan Tera Yanardağı’nın patlamasının ardından antik kent küllerin altında kalmış. O nedenle antik kentin kanalizasyon sistemiyle, tiyatroya giden tünelleri ilk günkü gibi kalmış. Yılda yaklaşık 100 bin euro harcadığımız kazı ve restorasyon çalışmalarının sonunda, burasının Türkiye’nin en büyük ve önemli arkeoparklarından biri haline geleceğinden eminim."

  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!
  • Küllerinden Doğan Antik Kent!

Yılın 12 ayı turist yağacak

Kazı başkan yardımcısı ve Akdeniz Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Görevlisi Uzman Arkeolog Şevki Bardakçı da Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde yaklaşık 4 bin yıldır kullanılan İasos Antik Kenti ve Kıyıkışlacık Köyü’ndeki tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımında etkili olunamadığına vurgu yaptı. Kurtarma ve restorasyon çalışmalarıyla büyük bir alana dağılmış tarihi eserlerin gün ışığına çıktığını, bölgenin geçmişiyle ilgili ciddi ve değerli bulgular elde ettiklerini anlatan Bardakçı şunları söyledi:

"Agora, Artemis Astias Kutsal Alanı, Zeus Mefistos Alanı, Mozaik Evi, Akrapolis, Batı Limanı Kulesi ve Piri Reis’in talimatıyla 2’nci Beyazıt tarafından 1481- 1522 yıllarında inşa edilen limanda yapılacak çalışmalar sonucunda, bölge kültür turizmi açısından en zengin antik kentlerinden biri haline gelecek. Antik kentin uydudan çekilen fotoğraf ve görüntüleriyle tam yeri ve sayısal haritası hazırlanıyor. Proje sona erdiğinde yılın 12 ayı kültür turizmi için bölgeye turist akını yaşanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren İasos’u tanıtmak için seyahat acenteleri ve tur operatörleriyle görüşerek, günlük tekne turları ve cip safarileri düzenlenmesini sağlayacağız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kullerinden-dogan-antik-kent_112578.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!