ARAMA   
    |
   Haberler
   Ajanda
Mimarlık ve Yapı Terimleri Sözlüğü Mimarlık ve Yapı
Sözlüğü / 3 Dilde
 
  Ajanda : Son 2 Gün

07.02.2012 - Salı
Bursa Büyükşehir Belediyesi Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması
6. Çimento Ticareti ve Teknolojisi Konferansı
VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: Mutluluk Fabrikaları
 

 
HABERLER
Ana Sayfa > Haberler > Haber Detayı Arkadaşına Gönder Yazdır    Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Mıcıra Dönüşen Mozaiklere İnceleme
Haber: Zaman Gazetesi/Melik Evren 17.02.2007
Dünyada ilk darphanenin kurulduğu Uşak'ın Ahat Köyü sınırları içindeki antik şehir Akmonia'da 7 yıldan beri naylon altında kaldığı için özelliğini kaybeden mozaikler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca görevlendirilen iki uzmanca incelendi. Uzmanların düzenleyeceği rapora göre soruşturma başlatılacak.

Geçen hafta Zaman, 'Antik şehrin mozaikleri naylon altında mıcır oldu' başlığıyla Akmonia'nın kurtarılması gerektiğini gündeme taşıdı. Haber üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nde görevli yüksek mimar Berna Görgün ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Müdürlüğü'nden yüksek restoratör Gülseren Dikilitaş, mıcıra dönüşmüş mozaikleri inceledi. Koruma için örtülen naylonu üç yerden açtırıp fotoğraf çeken ve topraktan numuneler alan uzmanlar, bölgeyi jandarma destekli koruyan bekçilere de sorular yöneltti. İzlenimlerini rapor haline getirecek olan uzmanlar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne sunacak. Müdürlük yetkilileri de rapora göre inceleme ve soruşturma için müfettiş görevlendirecek.

Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Sabiha Pazarcı ve Ahat Köyü Muhtarı İbrahim Aybey'in de hazır bulunduğu bir günlük incelemeden sonra uzmanlar Uşak'tan ayrıldı. Zaman'ın söz konusu haberinde, mozaiklerin mıcır haline geldiğini Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk de doğrulayarak, naylona temas eden kısımlarında kararmalar ve bozulmalar olduğunu söylemişti. Anadolu'daki en önemli Yahudi merkezlerinden biri olan Akmonia'da, yağmayı önlemek için jandarma destekli güvenlik görevlisi bulunduruluyor. Uşak Arkeoloji Müzesi'nin de geçen yıl bölgede incelemeler yaparak fotoğraf çekip rapor düzenlediği öğrenildi.



Favori ve Paylaşım
 
Bu Yazı ile İlgili Haberler
  • Antik Kentin Mozaikleri Naylon Altında Mıcır Oldu
  • Mıcıra Dönüşen Mozaiklerle İlgili İnceleme Başlatıldı
  • Piyer Loti Adsızmış!

  • Yeni Yorum Yap

    Adı Soyadı
    E-Posta




    Haberler: ARŞİV
      Şubat, 2007  
    << <   17.02.2007 > >>
    hft
    Pzt
    Sal
    Çar
    Per
    Cm
    Cmt
    Pzr
    5
    6
    7
    8
    9


     
    Yapı-Endüstri Merkezi tarafından hazırlanan siteler için tıklayın
    Gizlilik Şartları  |  Künye  |  Reklam Bilgileri  |  İletişim