Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimaride ve Fonksiyonda Kent Kimliği Korunmalı

“Türkiye’de Gayrimenkul Sektörünün Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı seminerde kentsel dönüşüm, AVM’lerin geleceği, sektördeki yeni trendler ve kariyer fırsatları, yeşil tarım kriterleri gibi konular masaya yatırıldı.

yapi.com.tr
Mimaride ve Fonksiyonda Kent Kimliği Korunmalı

Uluslararası Proje Yönetimi Enstitüsü (UPYE) ile Özyeğin Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (ÖZÜM) düzenlediği “Türkiye’de Gayrimenkul Sektörünün Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı seminer, 25 Ocak’ta Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmalarını yapan UPYE Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Sait Culfik ve ÖZÜM Başkanı Emrah Mazıcı, Türkiye’de gelişmekte olan gayrimenkul sektörünün önemine ve etkinliğin sektöre sağlayacağı katkıya değindiler.

Fikirtepe, Sulukule ve Sütlüce’deki deneyimler

Seminerin ilk oturumu olan “Kentsel Dönüşümle Geleceğin Binalarının İnşası”, Rönesans Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Işıl Dinçer’in başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda, AEH Anadolu Gayrimenkul Proje Geliştirme Müdürü Batuhan Tarkan, Proplan Proje Yönetim firması İş Geliştirme Direktörü Erkan Özber ve Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Fatih Özorhon, özellikle Fikirtepe, Sulukule ve Sütlüce’de yaşanan kentsel dönüşüm tecrübelerine değinerek konu ile ilgili olarak fikirlerini paylaştılar. Ayrıca konuşmacılar kentlerdeki dönüşüm ve yapılaşmada yapılan uygulamalara değinerek mimaride ve fonksiyonda kent kimliğinin korunması gerektiğinin altını çizdiler.

AVM’lerin geleceği

“Geçmişten Geleceğe AVM Tasarımları” adlı ikinci oturumda dinleyiciler Ömerler Mimarlık Kurucu Ortağı Ömer Somer’den Türkiye’nin, HPP International Türkiye Direktörü Nurgül Ece’den de dünyanın farklı ülkelerinin önde gelen AVM tasarımlarından örnekler görme şansı buldular. Torunlar GYO Proje Geliştirme Müdürü İdil Gençaydın’ın ufuk açan soruları ile derinleşen oturum, dinleyicilerin de yorum ve sorularıyla devam etti. AVM yatırımlarındaki doygunluk, mevcut AVM’lerin 20 yıl sonraki durumları, dönüşüm potansiyelleri ve AVM’lerin fonksiyon ve formları arasındaki ilişki bu oturumun konuşulan diğer önemli başlıklarıydı.

Siyasi ve ekonomik gelişmelerin olası etkileri

Seminerin ikinci yarısının ilk oturumu olan “Gayrimenkul Sektöründe Yeni Trendler ve Girişim Fırsatları”, Torunlar GYO Planlama Müdürü Levent Sümer, VESRAM Kurucu Ortağı Hakan Eren, EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ve BBMRED Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yetki’nin konuşmacı olarak katıldığı oturumu Özyeğin Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Emrah Mazıcı yönetti. Oturum sırasında ağırlıklı olarak son 10 yıldır gelişen gayrimenkul sektörünün gelişiminin altında yatan sebepler, siyasi ve ekonomik gelişmelerin olası etkileri, KDV artışı,  mütekabiliyet yasasının sonuçları, yabancı yatırımcıların beklentileri ve Türkiye’deki mevcut yasalar ile şirket yönetim anlayışının yabancı yatırımcılar üzerindeki algısı, yatırımların Anadolu’ya kaydırılması için devlet teşviklerinin ve alternatif finansman modellerinin geliştirilmesi gibi konular detaylarıyla birlikte ele alındı.

Mimarlıkta AutoCAD bilmek yetmeyecek

“Gayrimenkul Sektöründe Kariyer Fırsatları”, günün ilgi çeken bir diğer oturumuydu. Smart Solutions İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanlık Kurucu Ortağı Cem Kafadar başkanlığında, yine aynı firmadan ortağı Dr. Duysal Aşkun Çelik, sponsorlardan Entegre Proje Yönetim firması Genel Müdürü Kemal Okumuş ve Prokon Proje Müdürü İlhami Akkum, sektörün insan kaynakları açısından geleceğini ele aldı. Özellikle linkedin gibi sosyal ağların iş bulma konusunda kariyer sitelerinin önüne geçeceği, mimarlıkta AutoCAD bilmenin yeterli olmayacağı Revit, BIM gibi programları bilenlerin ön planda olacağının altı çizildi. İş görüşmelerinde yapılan hatalar ve kariyer hedefleri hem mühendislik hem de psikolojik çerçeveden ele alındı.

Yeşil tarımda dikkat edilmesi gerekenler

Günün son oturumunda, “Gayrimenkulde Yeşil Tasarım” konusu ele alındı. Oturum başkanı Rönesans Gayrimenkul Proje Müdürü Tuğçağ Arda Çotuk, yeşil tasarımda hangi süreçlere daha çok dikkat edilmesi gerektiğini ve yeşil tasarım kriterlerini anlattı. Ayrıca Türkiye’nin ilk platinyum LEED sertifikası alacak olan ofis projesinden bahsetti. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç Dr. Funda Yirmibeşoğlu Almanya, Suudi Arabistan ve İngiltere’deki yeşil tasarım şehirlerden verdiği örnekleri içeren bir sunum yaptı. Bu iki sunumun ardından Avcı Architects kurucusu ve aynı zamanda ÇEDBİK Başkan Yardımcısı olan Selçuk Avcı, ortağı Burak Ünder ile birlikte Suudi Arabistan’da Mekke’de kralın istediği Kabe genişletme projesi için hazırladıkları yeşil tasarım projelerini, aynı zamanda Türkiye Müteahhitler Birliği’nin Ankara’daki Genel Merkez Binası’nda uygulanan ve platinyum LEED adayı projelerini yaptıkları sunum ile anlattılar. İnşaat Mühendisi Biröz Biricik’in sunduğu etkinlik, konuşmacılara hatıra ve teşekkür amaçlı plaketlerin verilmesiyle son buldu.  

 

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimaride-ve-fonksiyonda-kent-kimligi-korunmali-_116704.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!