Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Hamidiye Tabyaları’na Kepçelerle Girdiler!

Çanakkale’de tarihi sit alanında yer alan Hamidiye Tabyaları’na Koruma Kurulu onayı olmadan iş makineleriyle girildiği iddia edildi. Araziye spor alanı ve açık hava tiyatrosunun da yer aldığı bir proje yapılıyor.

yapi.com.tr
Tarihi Hamidiye Tabyaları’na Kepçelerle Girdiler!

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Tarihi Hamidiye Tabyaları’nın restorasyonu için yapılan çalışmalarda tabyalara kepçelerle girildi. II. Abdülhamit döneminde yaptırılan ve Çanakkale Savaşı’nda boğaz savunmasında önemli rol oynayan Hamidiye Tabyaları tarihi sit alanında yer alıyor. 1.derece korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli yapılara Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge  Kurulu’nun onayı olmadan iş makineleriyle müdahale edildi. Sahil kıyısında Hamidiye Tabyaları’nın bulunduğu 105 dönümlük arazinin kullanım hakkı alanın restorasyon çalışmaları yapılarak işlevlendirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmişti.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Alarslan, “Koruma Kurulu izni olmadan müteahhit firma alanda iş makineleriyle çalışma yapmış. Koruma Kurulu müdürünün de yer aldığı bir heyet olarak orada incelemelerde bulunup tutanak tuttuk. Gözlemlerimiz neticesinde orada herhangi bir yıkılma, çökme, tahribat tespit etmedik. Koruma Kurulu da ayrıca yerinde inceleme yapacak. Şu an alanda iş makineleriyle yapılan işlem durdurulmuş durumda” dedi.

‘Teşhir salonları olacak’

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan  projeye göre Hamidiye Tabyaları’nın bulunduğu tarihi sit alanı olan arazide içinde gezi parkuru, spor alanı, açık hava tiyatrosunun da bulunduğu bir proje yapılıyor. Proje kapsamında alanda yer alan 2 büyük bonet müze yapılacak, diğer bonetler ise Çanakkale Savaşı’na ilişkin görsellerin yer alacağı ve hediyelik eşyaların satıldığı teşhir alanları olarak düzenlenecek.

Yapılan çalışmaya ilişkin bilgi veren Alarslan, “Tabyaların bulunduğu arazi  gezinti alanlarının, çocuklar için spor alanlarının, açık hava tiyatrosunun, kafelerin olduğu bir peyzaj alanı olarak düzenleniyor. Tabyalar restore edilerek işlevlendirilecek. Bonetler müzeye, el sanatlarının sergilendiği ve savaşların anlatıldığı teşhir salonlarına dönüştürülecek. Peyzaj alanının sahille bağlantısının kurulduğu deniz tarafından bir yol da yapılacak” dedi. Çalışmanın 2015 yılının Nisan ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-hamidiye-tabyalarina-kepcelerle-girdiler_119161.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!