8 Haziran'da başlayan imar barışı başvuruları 2 milyonu aştı. 21 Haziran'da ödemeleri başlayan imar barışı için 300 milyon yatırıldı.
31 Aralık 2017’den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla hayata geçirilen imar barışı uygulamasına 7 milyondan fazla başvuru yapıldı.
Ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki 31 Aralık 2017 tarihinden önceki tüm yapılar imar barışı kapsamına alındı.
Kentsel dönüşümde olduğu gibi imar barışında da kimi hak sahipleri süreci tıkıyor. 20 daireli bir apartmanda 1 kişi hayır derse tapu alınamıyor. Uzmanlar, imar barışına başvuran vatandaşların ilk aşama olan yapı kayıt belgesini alsa da ikinci aşama olan tapuda uzlaşma sorunu yaşandığını belirtiyor.
Konya Kapalı Havzası’nda kaçak kuyuların önceki yıllara göre artış gösterdiğini söyleyen Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Fethullah Arık, kaçak kuyu artışının en çok İmar Barışı sürecinde yaşandığını belirtti.
Hükümetin yeniden imar barışı çıkaracağı söylentisi kıyı bölgelerde kaçak yapıların artmasına neden oldu. Özellikle Çeşme, Kuşadası ve Bodrum gibi kıyı bölgelerinde kaçak inşaatlar yükselmeye başladı.
İmar Kanunu’nda yapıların denetimini yapı sahiplerinin sorumluluğuna bırakan 16. geçici madde AYM tarafından iptal edildi. Uzmanlar, bu kararın yapı sahipleri için tazminat yolunu doğurduğunu söylüyor.
TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki ile sınır ve koordinat listesinde değişiklik yapıyor. Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar'daki bazı bölgeler bu kapsama dahil ediliyor.