Birçok senaryonun ortaya atıldığı beklenen İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı analizler yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, şehirdeki 260 bin binanın riskli olduğunu söyleyerek, öngörülen depremde kırılacak 108 kilometrelik fayın şehir merkezine uzaklığının 20 kilometre olduğunu söyledi.
Olası bir depremde İstanbulluların içler acısı halini günyüzüne çıkaran yeni skandallar ortaya çıkıyor.
Doğa Hareketleri Araştırma Derneği'nin raporuna göre Marmara Denizi içinde İstanbul’u ve tüm bölgeyi etkileyecek bir depremin meydana gelmesi an meselesi. Kandilli Rasathanesinin açıklamasına göre önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 65 oranında bir deprem riski var.
Olası İstanbul depreminde 200 binden fazla binanın ağır hasar alacağı tahmin edilirken, zemin açısından riskli olan bölgelerde hasarın çok daha büyük olacağı tahmin ediliyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul’un sıvılaşma riskli bölgelerini açıkladı.
Prof. Dr. Mustafa Erdik ile Dr. Doğan Kalafat, şehri bekleyen ‘büyük tehlike’yi yorumladı.
İBB, İstanbul’un 39 ilçesi için ayrı ayrı “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” hazırladı. Kitapçıklardaki bilgilere göre İstanbul’da olası bir depremde 100 binlerce bina orta ve üstü hasar görecek.
Fransa Dış İlişkiler Bakanlığı Sürdürülebilir Şehircilik Başdanışmanı Michele Pappalardo’ya göre İstanbul dörde bölünürse daha yaşanılabilir bir şehir haline gelir.
Lloyd's of London'ın hazırladığı Lloyd's Şehir Riski Endeksi 2015-2025 raporuna göre, önümüzdeki 10 yıl içinde oluşabilecek insan kaynaklı veya doğal felaketler nedeniyle 301 şehirde 4.6 trilyon dolarlık ekonomik üretim risk altında.