Kanal İstanbul’un, Ocak 2020 tarihli ÇED Raporu'nda, dikkat çeken değerlendirmeler yer aldı. Raporda, projenin tarım arazilerini ve balıkçılığı etkileyeceği için işsizliği artırabileceği, nüfus artışının suç gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğine ve su kaynaklarının baskı altında kalabileceğine dikkat çekildi.
Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalı ÇED raporunda tarihi eser ve sit alanlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurullarının uyarı yazılarının sümen altı edildiği ortaya çıktı.
Halkalı-Ispartakule arasında yapılacak Kanal İstanbul geçişini sağlayacak demiryolu hattının; rekabet imkanlarının arttırılması için bakanlık tarafından iptal edilen danışmanlık ve mühendislik ihalesinde yeni tarih belirlendi. İhaleye katılmak isteyenler 24 Ağustos 2022’de ön yeterlilik başvurusunda bulunacak.
Kanal İstanbul projesinin ihalesi en erken gelecek yılın ikinci yarısında yapılacak. Etüt proje çalışmaları yılın ilk yarısında tamamlanacak. Tamamlanan çalışmalarla gemi büyüklüğüne göre kanal genişliği 600 metreyi bulabilecek.
Kanal İstanbul'un hukuki statüsü ortaya çıktı. Montrö Sözleşmesi ile "uluslararası suyolu" olarak kabul edilen İstanbul Boğazı'nın aksine, Kanal İstanbul hukuken "iç suyolu" statüsünde olacak.
Kanal İstanbul’a nazır en büyük gayrimenkul projesinin Cumhurbaşkanlığı’na ait sarayların da mimarı olan Şefik Birkiye tarafından tasarlandığı ortaya çıktı…
Kanal İstanbul’un etrafına kurulması planlanan Yenişehir’in imar uygulamalarında kriz sürüyor.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin düzenleme hakkında, "Bu düzenlemeyi de önümüzdeki günlerde yapacağız. Ulaştırma Bakanlığımız kanun tasarısını Başbakanlığa sevk etti" dedi. Tasarının içeriğine ilişkin bir bilgi bulunmuyor.