Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'nde yatay mimari esas alınacak; insan ölçeğinde, kadim değerlerini koruyan çevre dostu ve aynı zamanda afet riskini bertaraf eden sağlıklı ve güvenli yaşam alanları planlanacaktır" ifadelerini kullandı...
Kanal İstanbul projesinde deniz incelemesi başlıyor. Proje kapsamında Karadeniz ve Marmara denizine şamandıralar yerleştiriliyor.
İhalesinin yakında yapılacağı Kanal İstanbul projesinde çalışmalar devam ediyor. Proje yatay mimari ile tasarlanacak...
Maliyeti 75 milyar lira olacak. Yedi yılda tamamlanacak, 10 bin kişi çalışacak. Uzunluğu 45 kilometre, derinliği 20,75 metre olacak Kanal, dev gemilere kapalı olacak. Kanalın 18,5 kilometresi Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajı’ndan geçecek.
Süveyş ve Panama kanalları gibi Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak Kanal İstanbul projesi için inşaat kralı Ali Ağaoğlu, "Yap-işlet-devret modeliyle 25 kuruş harcamadan, buradan devletin kasasına 50 milyar dolar para girer." dedi. Zaman'ın sorularını cevaplayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'na göre, Silivri
Kanal İstanbul’dan TOKİ iştiraki Emlak Konut’un projeleri çıktı. Şirket, daha ÇED’i bile olmayan Kanal İstanbul’un çevresindeki konut projelerini gösteren bir haritayı internet sitesine koydu. Kanalın üstündeki köprüler bile hazır.
Edirne’de, Yunanistan ile sınırı çizen ve her yıl taşkınlarla gündeme gelen Meriç Nehri’nde, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan 7 bin 800 metrelik ‘Kanal Edirne Projesi’nin yüzde 90’ı tamamlandı. Kanalın 2017 sonunda bitmesi planlanıyor.
Kanal İstanbul’la ilgili yüksek çevre mühendisleri tarafından hazırlanan incelemede önemli tespitler yer aldı. Günde 850 bin metreküp kazı yapılacak; tarım ve su alanları kaybolacak; günde 10 bin 965 kilogram patlayıcı, yılda 1.5 milyon litre yakıt tüketilecek…