Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Kurucu Başkanı Haydar Özkan, depremin 4. yıldönümünde konuştu.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bolu'da 16 Mart Perşembe günü saat 13.55'te meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin 1999 depremlerinden geriye kalan enerji boşalımları olarak düşünüldüğünü bildirdi.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin odak mekanizma çözümlerine göre, doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fayın kırılmasından kaynaklanmış olabileceğini söyleyerek, iki fayın incelenmesi gerektiğini belirtti.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sadece İstanbul’da değil, Türkiye'deki birçok ilde 7.6'ya varan depremlerin olabileceği uyarısını yaparak, bir an önce deprem master planlarının hazırlanması gerektiğini söyledi.
6 Şubat'ta meydana gelen ilk depremden sonra oluşan gerilim birikmesiyle Antakya fayının kırıldığını söyleyen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, halka hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de son dönemde yaşanan depremlerin 2 bin yıldır kırılmadığı belirlenen Tuzla Fayı ile ilişkili olduğunu belirterek, bu fayın yakın gelecekte kırılma olasılığının bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin, yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğuna dikkat çekerek; Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana için deprem uyarısında bulundu.
Aydın Adalet Sarayı'nın aktif fay üzerinde inşa edileceği yönündeki eleştirileri değerlendiren Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fay tümüyle kırılsa bile 5.5 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olabileceğinden, sakınım bandı böyle bir fay üzerinde uygulanmaz." dedi.