Amplio'dan 'Haliçenazır' Yeni Bir Mahalle



Firmanın Maslak'taki merkez ofisinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Amplio Emlak Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki onay işlemlerinin tamamlanmasının ardından inşaat sürecinin başlamasını planladıkları projenin detayları hakkında açıklamalarda bulundu. Babaoğlu, Haliç bölgesine kentsel dönüşüm için 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

300 bağımsız bölümden oluşacak ve iki etap halinde hayata geçecek proje için "Türkiye’deki sayılı sosyal ve çevreci kentsel dönüşüm projelerinden biri" değerlendirmesini yapan Babaoğlu, siluet ve kent kimliği konusunda çok hassas davrandıklarını vurguladı. Pilot bir uygulama olacak Haliçenazır'ın bölgenin topografyası ile mimari dokusuna saygılı, siluetini dikkate alan bir proje olması için yerli ve yabancı mimarlık bürolarının davetli olduğu uluslararası bir mimari fikir projesi yarışması düzenlediklerini kaydeden Babaoğlu, sonuçta Alman ekip Patzschke Architects tarafından hazırlanan projede karar kılındığını söyledi.

Projenin en önemli özelliği meydanları ve mahalle kültürü

Haliçenazır’da çok katlı binalar yerine özlem duyulan mahalle kültürünü yansıtmak istediklerini söyleyen ve "Projenin en önemli özelliği meydanları ve organik bir yapılaşma öngörmesi" diyen Babaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“AVM yerine kasabın, manavın, terzinin, kafelerin yer alacağı, esnafın ve beyaz yakalıların komşu olacağı bir mahalle olacak. Her bütçeye uygun nitelikli konutların yer alacağı projede, ev sahiplerinin ihtiyaçlarına yönelik tüm detayı düşündük. Projemizi hayata geçirirken meydanları, dükkânları ve sosyal alanlarıyla hem şehrin merkezinde, hem de manzaralı bir proje hayali ile yola çıktık. Bu özel projede 45 metrekare 1+1’den başlayan, farklı kullanım tiplerinde Loft dairelere kadar alternatifler sunacağız”.

Projenin bir diğer özelliği de, yapıların ısınması için alternatif enerjilerin kullanılacak olması; toprak altında sabit olan sıcaklık, ısı pompaları ile yapılara dağıtılacak. Bu sayede kış aylarında ısınma için çok daha az harcama yapılacak. Aynı sistem sayesinde sıcak-soğuk su imkânı da bulunacak.

Ağustos 2010’dan bu yana kira yardımı yapılıyor

Kentsel dönüşüm projesinin gerçekleştirileceği alanda oturan kişilere Ağustos 2010’dan bu yana kira yardımı yapıldığını belirten Alaeddin Babaoğlu, bu kişilerin borçlandırılmadan yeni projede mülk sahibi olacaklarını söyledi. Hak sahiplerinin arasındaki komşuluk ilişkilerini dahi göz önünde bulundurduklarını ve yeni projedeki evlerini buna göre belirlediklerini aktaran Babaoğlu, hak sahiplerinin mağdur edilmemesi ve memnuniyetini esas aldıklarını sözlerine ekledi. Beyoğlu Belediyesi sınırları içinde kalan proje alanının Kasım 2012’de Bakanlar Kurulu onayıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı yasa kapsamına alındığını anımsatan Babaoğlu, Haliçenazır'ın bakanlığın da bir prestij projesi olarak öne çıktığını söyledi.

Haliç'e bütüncül yaklaşılmalı

Haliç havzasının bütün olarak bir değer olduğunu ve bütüncül yaklaşılması gerektiğini dile getiren Babaoğlu, Haliç bölgesinin tamamı için de bir değerlendirme yaptıklarını açıkladı. Bu kapsamda Haliç’teki dönüşümün bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasında aracı olmak amacıyla Alman şehir plancısı Prof. Albert Speer’in gönüllü olarak bir 'master plan' çalışması yapma isteğini kabul ettiklerini kaydeden Babaoğlu, şöyle devam etti:

"İlk çıkış noktamız, buranın bir vaha olduğuydu. Haliç Vizyon Master Planı, insana yer açan, yeşil kuşakların öne çıkarıldığı bir yapılaşma öngörüyor".