Bornova'da Metro Yarılandı



Metro hattını Ege Üniversitesi Hastanesi'nden Bornova Merkez'e kadar uzatacak çalışmaları yerinde inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, işlerin takvime uygun ilerlediğini, projenin yüzde 50 oranında tamamlandığını, kaba inşaatın da en geç Mayıs ayının başında bitirileceğini söyledi.

Takvime uygun

Kocaoğlu şunları kaydetti: "Eski tarihi Bornova İstasyonu'ndan itibaren, önce Üniversite İstasyonu'nu sonra da Evka-3 İstasyonu'nu gezdik. Büyük oranda çalışmalar tamamlanmış durumda. Sadece Ankara Yolu, üniversitenin içindeki nizamiye karşısındaki yolun geçilmesi, bir de istasyonun oradaki hattın geçilmesi söz konusu. Onlar da kısa sürede bitirilecek. Sanıyorum Nisan sonu veya Mayıs ayı başında kaba inşaat, betonlama işleri bitirilecek. Ondan sonra da ince işlere geçilecek. Çalışmalar takvime uygun olarak ilerliyor. Umarım planladığımız şekilde tamamlanır, hizmete açarız."

Özellikleri

EÜ Hastanesi-Bornova Merkez hattı 3 istasyonlu olacak. Metro çalışmaları sırasında yaklaşık 762 metre delme tünel, 1366 metre aç-kapa tünel ve 774 metre "U" kesitli hafif raylı sistem olarak inşa edilecek. Ege Üniversitesi Hastanesi'nden Bornova Cumhuriyet Meydanı'na kadar gidecek hatta, sırasıyla Üniversite, Evka-3 önü ve Bornova Merkez istasyonları yer alacak. Ege Üniversitesi öğrencileri, metro ile kampüse kadar gidebilecek.

Aliağa-Menderes

Başkan Kocaoğlu Çiğli'de 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hattının 8. etap çalışmaları kapsamında yapımı süren depo ve tamir atölyesi inşaatına da gitti. Burada yetkililerden bilgi alan Kocaoğlu, yaz aylarının ortalarına doğru bu bölümdeki işlerin de tamamlanacağını söyledi. İzmir'in kuzey ve güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan Türkiye'deki en yaygın kentiçi demiryolu ağı olan Aliağa-Menderes hattı projesi, iki bölümden oluşuyor:

30 istasyon

Kuzey Hattı (Aliağa-Alsancak) 57 kilometre uzunluğunda, 20 istasyon bulunuyor. Bu hatta yolculuk 60 dakika sürecek. Güney Hattı (Alsancak-Cumaovası) 2 kilometre uzunluğunda, 10 istasyondan oluşuyor. 26 dakikada kat edilecek. Toplam 79 kilometrelik hatta 30 istasyon bulunacak ve kentin bir ucundan diğer ucuna, 86 dakikada ulaşılacak.