Geliştirdiği doğa dostu teknolojilerle doğal kaynakları koruyan ve sosyal sorumluluk bilincini ilke edinen Bosch Ev Aletleri ve National Geographic Channel’ın davetlisi olarak üniversite öğrencileriyle buluşmak üzere Türkiye’ye gelen National Geographic’in konusunda uzman, şehir planlamacı kâşifi Thomas Culhane, Özyeğin Üniversitesi’nde sonra ikinci durağı olan Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu.
Evde enerji ve su tasarrufu
Özellikle yeşil teknolojiler ve güneş enerjisi konularında uzman olan Culhane, kurucusu olduğu sivil toplum örgütü Solar C.I.T.I.E.S ile Kahire’de yoksulların yaşadığı mahallelerde, evlerin çatılarına güneş enerjisiyle çalışan su ısıtıcıları yerleştirmek gibi projeler gerçekleştiriyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nde verdiği seminerde evde enerji ve su tasarrufu yapmanın öneminden bahseden Culhane, büyük şehirlerde özellikle daha az gelişmiş mahallelerinde halkı bu konuda eğiterek, çevre kirliliğine neden olabilecek her türlü evsel atığın nasıl yenilenebilir yakıt ve gübreye dönüştürülebileceğini anlattığı eğitim sisteminin üzerinde durdu.
Yemek artıklarını yakıta dönüştürecek sistem
Çad, Hindistan ve Rio’da elektriğin bile olmadığı yerlerde yemek artıklarını yakıta dönüştürebilecek bir yiyecek öğütme sistemi kuracağından bahseden Culhane, çevre kirliliğini önlemek adına elimizde tüm imkânların bulunduğunu, sadece doğru kaynakların doğru yerlerde kullanılması gerektiğini belirtti. Türkiye’yi her ziyaret ettiğinde sağlıklı bir çevre yaratma konusundaki adanmışlıktan etkilendiğini ifade eden Culhane, “Türkiye’yi gezdikçe, güneş enerjisi panelleri, günei enerjisiyle çalışan sıcak su sistemleri ve rüzgâr santrallerinin sayısının her seferinde daha da arttığını görmekten mutluluk duyuyorum.” dedi.
“İnsanları çevre ve gelecek konusunda daha duyarlı olmaya yönlendiriyoruz”
Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer ise Bosch’un 125 yılı aşkın süredir dünyada ve 100 yılı aşkın süredir de Türkiye’de faaliyet gösteren; doğa dostu teknolojileriyle enerji ve su tasarrufu sağlayan, doğal kaynakları koruyarak gelecek nesilleri düşünürken aynı zamanda tüketicilerin hayatını kolaylaştıran bir marka olarak böyle bir platforma öncülük etmekten büyük gurur duyduğunu ifade etti. Süer, “Bosch Ev Aletleri olarak, geliştirdiğimiz doğa dostu teknolojilerle enerji ve su tasarrufu, doğal kaynakların bilinçli kullanımı, karbon ayak izinin azaltılması, atık yönetimi gibi sürdürülebilirlik şemsiyesi altında bulunan birçok farklı konuya dikkat çeken bir markayız. Bu dikkati, özellikle yürüttüğümüz kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle daha da yoğunlaştırıyor, insanları çevre ve gelecek konusunda daha duyarlı olmaya yönlendiriyoruz. National Geographic Channel ile 2012 yılı itibariyle başlayan işbirliğimiz çerçevesinde hayata geçirdiğimiz doğa dostu hareket projesi kapsamında, gençlerle bu kadar yakın ve özellikle üniversite gençliğine özel bir çalışma yürütmenin mutluluğu ve heyecanını yaşıyoruz” dedi.
15-18 Nisan tarihlerinde düzenlenen seminerlerde Thomas Culhane, Özyeğin Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi’nde öğrencilere, yaşadıkları şehirlerde çevre kirliliğini azaltma ve doğal kaynakların kullanımında tasarruf etme yöntemlerini kendi deneyimleri doğrultusunda aktaracak.