İnşaat Malzemeleri Sanayi Yükselişe Geçti



Şubat ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsellik etkisinin azalması ve göreceli yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle yeniden yükseldi. Endeks Şubat ayında 1,4 puan arttı. Bileşik Endeks Şubat ayında yurtiçi ve yurtdışında oluşan göreceli iyimser beklentilerden olumlu etkiledi. Hava koşullarının iyi gitmesi de faaliyetleri olumlu etkileyen nedenler arasında yer aldı. Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks birlikte artış gösterdi.

Şubat ayında güven endeksinde yeniden sınırlı bir artış yaşandı. Buna göre, güven endeksi gerilediği en düşük seviyelerde durağanlaştıktan sonra toparlanmaktadır. Beklenti endeksinde ise tüm alt unsurlara dayalı bir artış yaşandı. Özellikle alınan yurtiçi ve yurtdışı satış siparişleri ile üretim artışı beklentisi katkı sağlamaktadır.

İMSAD'dan yapılan açıklamada, "Faaliyetler ile özellikle güven ve beklentilerdeki toparlanma sınırlı ve kırılgandır.  Mevsimselliğin olumsuz etkileri sona ererken siyasi ve jeopolitik risklerin azalması halinde faaliyetler, güven ve beklentilerdeki iyileşme daha kalıcı olabilecektir" denildi.

İyi hava koşuları ile birlikte canlandı  

Rapora göre, faaliyet endeksi şubat ayından en çok yükselen endeks oldu. İyi hava koşulları ile mevsimsellik etkisinin azalması sonucu iç satışlar yanı sıra ihracat ve üretim de arttı. Faaliyetler üç ay sonra yeniden artışa geçti. Bunda mevsimselliğin de etkisi görüldü.

Faaliyet endeksinde şubat ayında 3,8 puan artış yaşandı. Şubat ayında faaliyetler üzerinde genel bir iyimserlik etkisi de yaşandı. Böylece şubat ayında faaliyet endeksi geçen yılın şubat ayı faaliyet endeksinin 5,1 puan üzerinde gerçekleşti. Yurtiçi satışlarda şubat ayında bir önceki aya göre önemli bir artış oldu. İhracattaki uzun süreli gerileme şubat ayında artışa döndü. Üretim ve cirolar iç ve dış satışlardaki artışa bağlı olarak yükseldi. Mevsimsellik ile iyi hava koşulları ve ekonomide göreceli iyimserlik faaliyetleri şubat ayında olumlu etkiledi.

Güven geri gelmeye çalışıyor

Kasım seçimi sonrası yükseldiği seviyeden sonra üç aydır gerileyen ve dip seviyelere inen Güven endeksi Şubat ayında yeniden arttı. Güven endeksi şubat ayında bir önceki aya göre 1,0 puan yükseldi. Küresel dalgalanmanın azalması, döviz kurlarındaki gerileme ve jeopolitik risklerin durağanlaşması şubat ayında göreceli bir iyimserlik yarattı. Buna rağmen Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 10,8 puan altında bulunmaktadır. Güven endeksini oluşturan alt değerlerin tamamında sınırlı artışlar yaşandı. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven uzun süre sonra ilk kez 0,6 puan arttı. Ancak ekonomiye güven halen zayıf ve kırılgandır. İnşaat sektörüne yönelik güven de uzun süre durağan kaldıktan sonra sınırlı da olsa arttı. İhracat pazarlarına yönelik güven toparlanma arayışını sürdürmektedir.   

Beklentilerde iyileşme

Beklentiler Endeksi faaliyetlerdeki toparlanma ve yaşanan göreceli iyimserlik ile birlikte artış gösterdi. Beklentiler birkaç ay sonra ilk kez iyileşti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler çok uzun süre sonra 0,6 puan ile ilk kez arttı. Ekonomik beklentilerin iyileşmesi sektörü de destekleyecektir. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler en düşük seviyelerinde durağanlaştıktan sonra toparlanmaktadır. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi sipariş beklentilerdeki artış iyimser beklentileri ve mevsimsellik etkilerini yansıtmaktadır. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de yine uzun süre sonra artış yaşanmaktadır. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise en hızlı artış gösteren kalem oldu. Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı beklenmektedir. 

Reklam Goruntulenme Bolumu