İstanbul Tasarım Bienali'ne Uluslararası Basın Yoğun İlgi Gösterdi

Foto: Bülent Doruk (AA)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) bu yıl ilkini gerçekleştirdiği İstanbul Tasarım Bienali, uluslararası basın kuruluşlarında geniş yer buldu.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, 13 Ekim'de açılan bienal, Emre Arolat ve Joseph Grima küratörlüğünde, iki farklı sergi mekanında 46 ülkeden 300'e yakın tasarımcı ve mimarın 100'ün üzerinde projesini bir araya getiriyor.

Bienalin açılış haftasında, ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Fransa, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya gibi ülkelerin önde gelen gazetelerinin temsilcileri ile tasarım eleştirmenleri olmak üzere 300'ün üzerinde basın mensubu, İstanbul'da ağırlandı.

Bienale, New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, Forbes.com, Der Spiegel, Die Tageszeitung gibi pek çok yayın kuruluşunda geniş yer verildi.

Açılış haftasının ardından, tasarım dünyasının online mecralarından Designboom, Domus, LS:N Global, It's Nice That ve Wallpaper'da farklı haberlerle yer ayrılan bienalin, Metropolis, Dwell, Blueprint, Architectural Record, Elle Decoration, Disegno, Conde Naste International, Stylus, Interni, Abitare, DDN, AD Spain, AD France, Form, Designlines, Interior Design, TL, Objekt, RUM gibi farklı ülkelerdeki tasarım mecralarında yer alması bekleniyor.

Bienal ile ilgili yorumlar

New York Times gazetesi tasarım yazarlarından Alice Rawsthorn, bienal ile ilgili ''Eğer başarılı olabilirse bienal, küresel tasarım takvimine dinamik bir ilave olarak eklenebilir'' yorumunu yaptı.

İngiliz Telegraph gazetesi yazarı David Nicholls, İstanbul'un ilk tasarım bienalinin gelecek için ''mükemmel'' bir temel oluşturduğunu belirterek, tasarım odaklı iş kollarının bienal ile birlikte ekonomiye artan katılımını görmeyi merakla beklediğini ve kentin bu sayede daha cazip ve dinamik bir şehir haline geleceğini kaydetti.

İngiliz The Guardian gazetesinden Justin McGuirk, bienalin, küresel kültür ağına başarılı bir giriş yaptığını vurgulayarak, ''Bienal, yalnızca tasarımın değişen doğasına odaklanarak değil, aynı zamanda İstanbul'un farklılaşan yüzünün tartışıldığı bir platform da oluşturarak, ilk andan itibaren rüşdünü ispat etti'' ifadesini kullandı.

Bienal, 12 Aralık tarihine kadar ziyarete açık kalacak.