Taksim Meydanı, Gezi ve AKM için Bir Gelecek Çalıştayı



"Taksim Meydanı, Gezi ve AKM için Bir Gelecek" başlıklı çalıştayın çağrı metni ise şöyle:

Gezi, AKM, Taksim Meydanı gibi mekanlar bir bütün olarak şehrin kamusal alanı olarak düzenlendikleri tarihten günümüze kadar siyaset içinde farklı anlamlar taşıyan, trajik olaylara sahne olan en kayda değer temsiliyet alanları.

İstanbul’un en önemli kamusal alanları, Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve AKM merkeziyetçi yönetim anlayışı yüzünden şehrin kamusal hayatına katılamıyor. Türkiye'nin en iyi sahne sistemlerine sahip tek kültür merkezi AKM yıllardır kaderine terk edilmiş durumda. Kültür Vadisi işgal altında, Taksim Meydanı beton çölüne dönmüş durumda, Gezi yıkıntı halinde. Şehrin kamu alanları, kamu işlevleri felç olmuş durumda.

Yönetimler bu konuda tek başlarına deneyim üretemiyorlar. Geçmişten bugüne müzakere anlayışından uzak eski yöntemleri tekrarlıyorlar. Sonuçta kamusal alanlar ya çatışmacı, milli bir siyaset anlayışının temsil sahneleri gibi görülüyor. Ya terk ediliyor, halka kapatılıyor ya da özelleştirilerek bir daha geri kazanılamayacak şekilde işlevlendiriliyor.

Amacımız kent yönetimine sorumluluklarını hatırlatmak ve kamusal alanların yeniden kazanılabilmesi için yöntemleri ve önerileri bir örnek üzerinden tartışmaya açmak... İstanbul'un merkezindeki bu önemli kamusal alanların nasıl bir deneyimle güncellenebileceğini ve geleceğe taşınabileceğini örnekleriyle, önerileriyle konuşmak istiyoruz.

Moderatör:

Cengiz Aktar

Tartışmacılar:

Asu Aksoy, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kültür Yönetimi

Aslıhan Şenel, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi

Ayfer Bartu Candan, Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü

Ersen Gürsel, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği

Etkinlik, 22 Aralık 2014 Pazartesi günü saat 18.00'den itibaren Bağlam Yayınları'nın Avrupa Pasajı'ndaki mekânında izlenebilir.