Bursa’nın sanayileşme ile birlikte gelen yoğun göçe paralel olarak artan ulaşım sorunu, çeşitli projelerle aşılmaya çalışılıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi kavşak projelerine ağırlık verirken, bir yandan da raylı sistemi uzatmaya hazırlanıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, son bir yılda kentiçi trafiği rahatlatmak amacıyla kavşak inşaatlarına hız verdi. Yüksek İhtisas ve Orhaneli kavşaklarına bat-çık inşa edilirken, Filament Köprülü Kavşağı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile tamamlandı. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı ve Beşevler Köprülü Kavşağı’nın da eksik bölümleri tamamlanarak trafiğe açıldı.
Temeli 10 Eylül’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Merinos Kavşağı’nda da inşaatın yüzde 40’ı tamamlandı. Yüklenici firma, çalışmalarını iki vardiya halinde toplam 100 kişi ile sürdürüyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Merinos Kavşağı’nın yıl sonuna kadar bitirileceğini belirterek, “Bursa’yı önümüzdeki 3 yıl içinde ulaştıran bir ulaşımla buluşturacağız” dedi.
BURSARAY B ETABI İNŞAATI 2 YIL SÜRECEK
Kavşak çalışmalarının yanı sıra Bursaray B etabı inşaatının da devam ettiğini belirten Şahin, çalışmaların son bir ayda hızlandığını söyledi. Şahin, B etabındaki çalışmaların son bir ayda hız kazandığını ve 2 yıl içinde tamamlanacağını ifade etti. Şahin, Bursaray’ın İzmir Yolu’nda Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu ve Mudanya Yolu’nda Geçit’e kadar uzatılması projesinin 2006 yılı yatırım programına alınması için ilk adımı attıklarını da kaydetti.
ÇEVRE YOLU YIL SONUNDA AÇILIYOR
Bursa’da kent içi trafiği rahatlatacak en önemli projelerden biri de Çevre Yolu. Bursa Çevre Yolu projesine bu yıl ayrılan 100 trilyon lira ödenekle inşaatın yüzde 95’i tamamlandı. Karayolları 14. Bölge Müdürü Feridun Önal, yıl sonunda Bursa Çevre Yolu’nu ‘devlet otoyolu’ statüsünde açmayı hedeflediklerini bildirdi. Çevre Yolu’nun otoyol statüsüne kavuşması için ek ödeneğe ihtiyaç duyduklarını belirten Önal, “2006 yılında bize KDV hariç 95 milyon dolar lazım. Ek ödenek gelirse bağlantılar dahil çevre yolunu anahtar teslimi bitirmiş olacağız” dedi.
Ek ödeneğin sağlanması halinde proje kapsamındaki 5 kilometrelik Görükle bağlantısı ile 8 kilometrelik Otosansit-Kazıklı bağlantısı yapılacak.