"1+1 Konutun Modası Geçmez "



Artık kalabalık evler yerine bireyler kendilerine ait evlerde yaşamayı seçiyor. Tercihlerine en uygun maliyetli gayrimenkuller ise stüdyo daireler ve 1+1 dairelerden oluşuyor. Bunun yanında yatırım amaçlı konut alanlar da fiyat avantajı nedeniyle tercihlerini küçük dairelerden yana kullanıyor. Durum böyle olunca inşaat şirketleri de son yıllarda ağırlıklı olarak küçük konut tipleri hayata geçiriyor. Ancak Esenyurt-Beylikdüzü  bölgelerinde arz fazlası yaşanacağı konusunda uyarılar geliyor. Şehrin merkezinde ise küçük ve lüks konutlara talep katlanarak artıyor. Peki, yatırım için 1+1 daire seçenler nelere dikkat etmeli? Sektörün en gözde konut tipi olan 1+1 ve stüdyo dairelerin geleceği ne olacak?  İşte detaylar… 

Doğru yer, doğru proje ve doğru fiyat…

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, tüketicinin talebi doğrultusunda mal üretilmezse stok fazlası olacağı konusunda uyarıyor. 1+1 konut üreten çok sayıda geliştirici olduğunu söyleyen Durbakayım, artık müşterinin çok fazla seçeneği olduğunu dile getiriyor ve ekliyor:“Bir trend varsa ve siz o trend de yerinizi almak istiyorsanız en iyi lokasyonda en iyi fiyat ve proje ile bulunmalısınız.”

Konut projelerinde inşa aşaması kadar yaşamın başladığı dönemin de önemli olduğuna dikkat çeken Durbakayım, “ Teknik Yapı olarak projelerimizde aktif yaşama başlayınca da çalışmalara devam ediyoruz. Konut sahibinin istek ve ihtiyaçlarına cevap verecek birimleri yer almasını sağlıyoruz” diyor. “1+1 dairenin modası hiç geçmez” diyen Durbakayım, bunu gençlerin ailelerinden ayrı yaşama talebine ve değişen sosyal hayata bağlıyor.

"Üniversitelere yakın 1+1 daire seçin"

RE/MAX Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan,  1+0 ve 1+1 dairelerin daha çok öğrenciler, yalnız yaşamak isteyenler, bekârlar, çocuk sahibi olmayan yeni evli çiftler, memurlar ve yeni işe başlamış kişiler tarafından tercih edildiğini söylüyor. Karahan, üniversite öğrencileri için stüdyo daire seçerken merkezi yerlere yakın olması ve tek vasıtayla ulaşımın sağlanması önemli olduğunu vurguluyor. Stüdyo daireleri seçen kişiler sadece üniversite öğrencileri olmadığını söyleyen Karahan, “ Aynı zamanda büyük şirketler de misafirlerini ağırlamak için otellere para vermek yerine stüdyo veya 1+1 daireleri tercih ediyor. Üniversitelere yakın olan bölgeler stüdyo daireler için doğru adres” diyor.

Yatırım amacıyla gayrimenkul almak isteyen bireylerin fiyat avantajı sebebiyle 1+1 sahibi olmayı seçtiklerini belirten Karahan,  yatırımcının daireyi kiraya vermek durumunda kalacakları için, bölgenin kiracı bulmaya uygun olup olmadığını incelemesi gerektiğinin önemine dikkat çekiyor.

Ne kadar ulaşılabilir, o kadar cazip

Türkiye genelinde herhangi bir konut fazlası olduğunu söylemenin doğru olmadığını söyleyen Karahan,  analizlerin Türkiye’de nitelikli konut açığı olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Karahan, bununla birlikte müteahhit firmaların proje öncesi ihtiyaç analizi yaparken öngörülerinin altında talep doğuracağını tahmin edemedikleri daire tipleri olduğunu belirtiyor. Gayrimenkul alımında lokasyonun son derece önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Karahan, “Ulaşım projelerinin gerçekleştirilmesiyle birlikte bazı semtlere gidip gelmek daha kolay hale geleceği için, bu bölgelerde gayrimenkul fiyatları da artmakta. Örneğin Anadolu Yakası metrosunun devreye girmesiyle birlikte, yakın zamana kadar İstanbulluların uzak gözüyle baktığı Maltepe, Soğanlık, Kartal gibi semtler aniden çok yakın hale geldi. Bu gerçekleşince, Pendik ve Tuzla da dâhil olmak üzere, pek çok semtte yaşamak zor olmaktan çıktı. Bu durumun gayrimenkul fiyatlarına ve talebe de yansıdığını görüyoruz. İstanbul’da Ataşehir, Halkalı, Esenyurt, Beylikdüzü, Mimaroba, Bahçeşehir, Başakşehir gibi semtlerde konut fazlası olduğu söylense de bu semtlerin bazılarında aslında uzaklık sebebiyle nitelikli talep oluşmadığını, bazılarında ise yeni yapılan projeler yüzünden, normal satış sürecinin zaman aldığını söyleyebiliriz” diye konuşuyor.