1,1 Milyar Dolarla 2 Bin 500 Riskli Kamu Binası Onarılacak



İstanbul Valisi Muammer Güler, Dünya Bankası’ndan sağladıkları 400 milyon dolarlık krediye ek olarak Ankara’da onaylanmasını bekledikleri 700 milyon dolarlık krediyle İstanbul’daki başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binalarının depreme hazırlıklı hale getireceklerini söyledi. Dün CNN Türk’te yayınlanan Referans Noktası’nın konuğu olan Muammer Güler, İstanbul’da yürüttükleri deprem hazırlıkları, eğitim ve güvenlik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Dünya Bankası’ndan aldıkları 400 milyon dolarlık kredi ile “İstanbul Sismik Risk Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi” yürüttüklerini dile getiren Güler şunları söyledi: “İstanbul’un deprem anında müdahale gücünü yükseltilmesi için yönetim acil bilgi sistemi, haberleşme sistemi geliştiriliyor. Eğitim sağlık binaları başta olmak üzere kamu binaları iyileştirilmesini gerçekleştiriyoruz. 300 milyon dolar, kamu binaların iyileştirilmesi için kullanılacak. 840 kamu binasının güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gündemde. Önümüzdeki günlerde Ankara’da gerçekleştirilen toplantılar sonucunda 500 ve 200 milyon dolarlık kredi paketleri gündeme gelecek. Toplamda 1,1 milyar dolarla 2 bin 473 riskli binayı tamamlayacağız. 598 okulu güçlendireceğiz ve yeniden yapılandıracağımız 130 hastane var.”



Ulaşım ve altyapı turist artışı için yetersiz
İstanbul’daki kültürel çalışmalar hakkında da bilgi veren Güler, 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olmaya aday İstanbul’un turist kapasitesini artırması için tarihi yarımada başta olmak üzere kültür alanlarının yönlendirilmesi ve ulaşım planlarının da buna göre yapılması gerektiğini savundu. 30 milyon turisti kaldıracak altyapının inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, tarihi yapılarla ilgili olarak da yasal dönüşümün söz konusu olduğunu ve artık çöküntü alanları ve tarihsel alanların yeniden yapılanmasının özel sektör eliyle de gerçekleştirilmesinin mümkün olacağını belirtti. Beyoğlu ve Fatih Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin Müze Kent Projesi’ni anlatan Güler proje ile Haliç’in etrafı başta olma üzere Eyüp, Fatih, Beyoğlu ve Eminönü’ndeki tarihi yapıların yeniden yapılandırılacağını söyledi.

Muammer Güler ayrıca eğitim hizmetlerinin kentlileşebilmenin çok önemli gereklerinden biri olduğunu söyleyerek “275 okulu hizmete açtık. 96 okul devam ediyor. 2006 sonunda 450 okul olacak” dedi.