1,5 milyon YTL'lik 'Geleneksel Türk Mimarisi'ndeki Tesis Hizmete Açıldı



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin yaptırdığı Haliç Sosyal Tesisleri'ni hizmete açtı. Balat'ın Haliç kıyısında yapılan tesisin açılışında konuşan Topbaş, 2010 Avrupa Kültür Başkentliğine hazırlanan İstanbul'da Haliç'in, kültür havzalarının başında geldiğini, bu alanda sosyal ve kültürel tesislerin sayısını artırdıklarını söyledi. İstanbul'da sosyal tesis anlayışını farklı bir boyuta taşıdıklarına işaret eden Topbaş, ''Bugüne kadar ülkemizde sosyal tesis denildiğinde sadece belirli bir zümreye, guruba veya yönetime yönelik bir tesis anlayışı hakimdi. Bizler geçmişten gelen bu sosyal tesis anlayışını değiştirerek, tesisleri tamamen İstanbullular'a, halka açık hale getirdik'' dedi.

Topbaş, bu uygulamanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde başladığını ve o dönemde halka açılan tesislere yönelik çok küçük bir zümre tarafından serzenişler olurken, yüz binlerce insanda mutluluk gördüklerini belirtti. Bu mantıkla sosyal tesisleri arttırmaya çalıştıklarını ifade eden Topbaş, şöyle devam etti: ''Ne kadar çok ortak mekan sayısı ortaya çıkartabilir, mekanları birlikte ne kadar paylaşabilirsek, birbirimize olan sevgimiz, saygımız ve tahammülümüz de o denli artar. Demokrasinin gereği olarak birlikte yaşama kültürümüz gelişir. Birbirimizi algılama fırsatımız olur. İşte yaptığımız bu sosyal tesislerin, sahillerdeki düzenlemelerin, plajların, meydanların, parkların ve sportif alanların anlamı bu. Buralarda halkın her katmanından insan bir araya gelerek, aynı mekanı paylaşarak birlikte yaşamaya çalışıyorlar. Bu çok önemli bir şey. Halkın her katmanı buralardan cüzi fiyatla rahatlıkla hizmet alabilir duruma geldi.''

Sosyal tesisleri ticari bir mantıkla değil, sosyal bir dayanışma ruhuyla işlettiklerini ifade eden Topbaş, ''Vatandaşlarımız uygun bedellerle buralardan istifade edebiliyor. Bu, bizim halkımızla aramızda olan bir güvenin yansımasıdır'' dedi.


Topbaş, 2006 yılında 13 sosyal tesisten 6 milyon kişinin yararlandığını, önümüzdeki yıl sayısı 22'ye çıkacak tesislerden yararlanan insan sayısının 8 milyona ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Topbaş, 1,5 milyon YTL'ye mal olan tesisin geleneksel Türk mimarisinde yapıldığını, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in talebi üzerine ilçenin Marmara sahiline de bir sosyal tesis yapmak için yer bakacaklarını söyledi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, İstanbullular'ın olağanüstü güzel, nezih bir sosyal tesis kazandığını belirterek, bu tesisin Haliç sınırlarına kadar uzanan kentsel yenilemenin de başlangıç noktası olmasını ümit ettiğini bildirdi.