1,8 Milyon Kişiyi İşten Çıkaracak



Çin sanayide aşırı kapasite kullanımının önüne geçebilmek için kömür ve çelik sektörlerinden 1.8 milyon kişiyi işten çıkarmaya hazırlandığını açıklarken, herhangi bir zaman çizelgesi belirtilmedi.

Reuters'in haberine göre, çıkarılacak işçi sayısı, işgücünün yüzde 15'ini oluşturuyor.

Böylelikle Çin yavaşlayan ekonomik büyüme ve şişkin devlet şirketleriyle başa çıkabilmek için alınan önlemlerin boyutu hakkında ilk defa bir rakam açıklamış oldu.

Çin'in insan kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yin Weimin basın toplantısında kömür sektöründe 1.3 milyon kişinin ve çelik sektöründe 500,000 kişinin işini kaybedeceğini duyurdu.

Çin'de resmi rakamlara göre kömür ve çelik sektörlerinde yaklaşık 12 milyon kişi çalışıyor.

Çin'de istikrara aşırı önem veren hükümet için işsizliği kontrol altında tutabilmek ve buna bağlı olarak yaşanacak herhangi bir huzursuzluğun önüne geçebilmek en önemli önceliklerden bir tanesi.

Yetkililer geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda Çin merkezi hükümetinin geçtiğimiz iki yıl boyunca Çin'in aşırı kapasite kullanımını engelleyebilmek için işlerinden çıkarılan işçilerin yeniden bir işe yerleştirilmesi çabaları doğrultusunda harcanmak üzere 100 milyar yuan (15.27 milyar dolar) para ayrıldığını belirttiler.