1. Alanya Belediyesi Özgün Hediyelik Eşya Tasarımı Yarışması



"Alanya Belediyesi 1. Özgün Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması"nın konusu, Alanya'yı oluşturan tarihi, coğrafi, mimari, kültürel ve sanatsal değerlerin konu edileceği farklı malzeme ve tekniklerde üretilmiş özgün hediyelik eşya tasarımı ve üretimi işini kapsıyor.

Alanya Belediyesi 1. Özgün Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması’nın amacı, hediyelik eşya tasarımı alanında yeni ufukların geliştirilmesine katkıda bulunmak, Türkiye’de hediyelik eşya tasarım kalitesini ve çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini desteklemek ve bu alandaki başarılı tasarımları ödüllendirmek olarak açıklanıyor. Geleceğin tasarımcı adaylarının tasarım yapma, üretme, becerisini geliştirmek amacı da taşıyan yarışma, üniversitelerimizde yetişen tasarımcı öğrenciler yönelik. Turizm alanında, ülkemizi ve yöremizi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilere yönelik ürünler, yörenin tarihi, coğrafi, mimari, kültürel ve sanatsal mirasını temsil edecek; bakıldığında ziyaret edilen yöreyi hatırlatacak, yeni, özgün, kaliteli, çevreye duyarlı, sağlıklı ürünlerin ortaya konması bekleniyor.

Yarışma seramik, cam, ahşap, tekstil (keçe, halı, kilim, kumaş, giysi), doğal taş ve mermer kategorilerinde gerçekleştirilecek.

Ödüller:

1. 'lik ödülü: 3.000.-YTL
2. 'lik ödülü: 1.500.-YTL
3.'lük ödülü: 1.000.-YTL
Mansiyonlar: 500.-YTL

Seçici Kurul:

Prof. M. Biret (Tavman) Ertuğrul; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil Sanatları Bölümü
Prof. Aydın Uğurlu; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü
Yrd. Doç. Enver Güner; Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Ve Cam Bölümü
İ. Nazmi Uyar; Alanya Belediyesi Park Ve Bahçeler Müdürü
Nimet Hacıkura; Alanya Belediyesi Kültür Müdürü
Nurşen Karaduman; Alanya Belediyesi Mimar
Beyhan Yönetim; Y. Heykeltıraş
Ahmet Öztürklevent; Mimar
Mehmet Ali Kiriş; Peyzaj Mimarı

Yarışma Takvimi:

Başlama tarihi: 25 Haziran 2008
Son Teslim Tarihi: 20 Ekim 2008
Seçici Kurul Değerlendirmesi: 22 Ekim 2008
Sonuçların Açıklanması: 27 Ekim 2008

Yarışmaya Katılma Koşulları:

- Yarışmaya tüm tasarımcılar ve tasarım öğrencileri katılabilir.
- Yarışma her yaştan her gruptan tasarımcıya açıktır.
- Yarışmaya grup olarak katılmak mümkündür.
- Grup olarak katılımlarda, bir kişi grup lideri olarak kabul edilecektir.
- Her yarışmacı yarışmaya en fazla 3 adet tasarım ile katılabilir.
- Ödüllendirilen projeler için gerektiğinde ayrıntılı çalışma istenebilir.
- Seçici kurul ve yakınları yarışmaya katılamazlar.
- Yarışmaya katılan ürünler bütün olarak, içerdikleri görseller ve içerdikleri metinler açısından özgün olmalı, kısmen veya tamamen kopya edilmiş, tümü veya bir bölümü daha önce başka amaçla kullanılmış, yayımlanmış olmamalıdır. Bu gibi istenmeyen bir durumun jüri tarafından değerlendirme sırasında veya sonuçların açıklanmasından sonra tespit edilmesi halinde tutanak tutularak tasarım yarışma dışı bırakılacak, ödül kazanmış olsa dahi ödülü geri alınacaktır. Bu çerçevede yarışma sonuçlandıktan sonra 3. şahıslar tarafından iddia edilecek her türlü telif hakkı taleplerinden jüri sorumlu değildir, doğacak yasal sorumlulukların tümü katılımcıya ait olacaktır.

- Yarışmaya katılan tüm tasarımlar bedelsiz ve süresiz olarak Alanya Belediyesine ait olacak, yarışma sonrasında iade edilmeyecektir. Alanya belediyesi yarışma yolu ile elde ettiği bu tasarımları televizyon, internet, ve diğer her türlü yayın organında yayımlama; katalog, broşür, afiş, kitap, ajanda, takvim, CD, video ve diğer ortamlara alarak yayınını ve dağıtımını yapma, ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki eğitim ve kültür kurumlarına gönderme ve 3. sahışlara verme hakkına sahip olacaktır.
- Katılımcılar Alanya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünden veya
belediyenin internet adresinden edinebilecekleri katılım formlarını eksiksiz doldurmak zorundadırlar. Yarışmacı, yarışma şartlarını kabul ettiğine dair “BAŞVURU FORMU”nu imzalayacaktır.
- Yarışma şartnamesine uymayan başvurular, niteliğine bakılmaksızın diskalifiye olacaktır.

Genel Değerlendirme Kriterleri:

1. Alanya Belediyesi Özgün Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması’nın özgünlük, üretilebilirlik, gerçeklik, taşınabilirlik, sağlamlık, satılabilirlik temel ilkeleri doğrultusunda genel değerlendirme ölçütleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- Tasarımlar 1/1 ölçeğinde uygulanmış olmalı.
- Her örnek tasarım, malzemenin doğası gereği seri üretime uygun olmalı.
- Her örnek satışa sunulabilecek boyutlarda ve ambalajlı olmalı.
- Çevre dostu olmalı, sağlıklı malzemeden olmalı, içinde zehir barındıran boya yada koruyucu madde içermemeli.

Tasarımları Teslim Etme Formatı:

- Tasarımlar 1/1 ölçeğinde teslim edilecektir.
- Seçici kurul değerlendirilmesinde kullanılmak üzere, her proje için en az 1 adet A1 boyutunda, fotoğraf, çizim, bilgisayar çizimi, eskiz ve benzeri yardımcı görsel öğelerle açıklama paftası teslim edilecektir.
- Tasarımın temel ilkelerini ve yapım sürecini anlatanaçıklama raporu A4 boyutundaki kağıda 12 punto ve Arial karakterinde hazırlanarak teslim edilecektir.
- Tasarıma ait açıklamalar, açıklama raporu sayfasının alt kısmına aşağıda belirtilen sırayla yazılacaktır:
1-Kategorisi
2-Tasarımın isim önerisi
3-Tasarımın konsepti
4-Kullanılan malzeme
5-Kullanılan teknikler

- İsteğe bağlı olarak önerdikleri tasarımın geliştirilmesindeki aşamaların görsellerini plastik spiral ile birleştirilmiş, A3 boyutunda dosya içinde teslim edeceklerdir.
- Yarışmaya birden fazla proje ile katılanlar, her tasarım için ayrı bir rumuz vereceklerdir.
- Katılım formu yarışmacı tarafından doldurularak, tasarımla birlikte zarf içinde teslim edilecektir.
- Zarfın arka yüzü sağ üst köşeye rumuz yazılacaktır.
- Kargo ile gönderilecek tasarımlar; taşınma esnasında zarar görmesi engellenecek şekilde paketlenecektir.
- Tüm katılımcıların teslim ettiği tasarımlar jüri tarafından değerlendirilecek olup, değerlendirme sonucunda gerekli görüldüğü taktirde birincilik, ikincilik, üçüncülük ve her kategoriden 2 adet mansiyon ödülü verilecektir.