1 Milyar Kişi Temiz Sudan Yoksun



BM Çocuk Fonu (UNICEF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan ortak raporda, temiz içme suyu sorununun 2015 yılına kadar çözülmesine ilişkin hedeflerin artık pek ulaşılır olmadığı vurgulandı.

“Her yıl 1 milyon 600 bin çocuk susuzluktan ölüyor”
Dünyada her yıl beş yaşın altındaki bir milyon 600 bin çocuk içme suyu bulamadığı için yaşamını yitirirken, dünya genelinde bir milyar 100 milyon kişinin temiz içme suyuna erişimi yok. 2 milyar 600 milyon kişi ise kanalizasyondan yoksun.

“Kentlere göç temel hizmetler üzerinde baskı oluşturuyor”
Nüfusun ve göçün hızla arttığı kentlerde durumun daha ağır olduğuna dikkat çekilen raporda, temiz içme suyu ve kanalizasyon şebekesine ulaşamayanların yüzde 80’inin Sahra Altı Afrikası ile Doğu ve Güney Asya’da yaşadığı kaydedildi.

Yeni raporda, Birleşmiş Milletler’in içme suyu hedeflerine ulaşabilmesi için önümüzdeki 10 yıl boyunca her gün en az 300 bin kişiye daha bu imkanın sunulması gerekiyor. Kanalizasyon içinse bu sayı 450 bin.

Kentlere göç oranının yüzde 85 oranında artması temel hizmetler üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri herşeye rağmen şimdikinden iki kat daha fazla çaba harcanması gerektiğini belirtiyorlar.