10.10.10: Binler, İklim Değişikliğine Karşı Somut Adım İstedi



188 ülkede iklim değişikliğine karşı yapılan 7 binden fazla eylemden biri de Taksim'deyddi. 350 hareketi ve Küresel Eylem Grubu (KEG), tarafından düzenlenen 10.10.10 eylemine yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Düşünce Özgürlüğü için 7. İstanbul Buluşması için Türkiye'ye gelen Noam Chomsky ve Richard Falk da eyleme katıldı.

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen ve "Rüzgar için 350", "Güneş için 350" ve "İklimi değil, sistemi değiştir" yazılı dövizler taşıyan eylemciler, Taksim'e doğru, düdük, davul ve ıslıklar eşliğinde sloganlar atan aktivistler, barış bayrağı ve dev bir topla yürüdü.

Yürüyüşe, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Yeşiller, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) başta olmak üzere Ergene Vadisi Platformu, Munzur Doğa Platformu, Buğday Derneği, GreenPeace, Barışapedal, İTÜ öğrencileriyle, aralarında Turgut Tarhanlı, Cengiz Aktar, Rıdvan Budak, Fuat Keyman, Gencay Gürsoy, Doğan Tarkan, Umur Coşkun, Yalçın Ergündoğan ve Şanar Yurdatapan'ın bulunduğu çok sayıda akademisyen, aktivist, sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Greenpeace üyeleri, yüzlerini denizlere boşaltılan petrolü temsilen siyaha boyadılar. "350, hemen şimdi", "Nükleer santral istemiyoruz", "Üçüncü köprüye hayır", "Şirketleri değil, gezegeni kurtar", "Güneş, rüzgar bize yeter" sloganlarıyla Taksim'e gelen aktivistler burada Uzunköprü Bandosu eşliğinde dans etti.

KEG'den Nuran Yüce, Ümit Şahin birer konuşma yaptı, Ömer Madra da grup adına basın açıklamasını okudu:

"Hükümetlerin uyguladığı enerji politikaları hem yoksul, güçsüz kitleler, hem de gelecek kuşaklar için adaletsizliklere yol açıyor. Politikacıları harekete geçirmek için çağrılarda bulunduk. Ama onların yaptıkları 'yeşil badana'dan ibaret kaldı. En yeşilcinin kendileri olduğunu söylediler ama fosil yakıt şirketlerinin özel çıkarlarına hizmet ettiler. Bu riyakarlıklara yeter deyip ciddi olduğumuzu göstermenin vakti geldi."



Falk: Eylemlere katılım artırılmalı

Chomsky, "Aslında mesaj çok açık ve net; sizin gibi burada toplanan insanların sayısını artırmamız gerekiyor. Böylece, belki insanları büyük bir felaketten kurtarabiliriz" dedi.

Falk da şöyle konuştu:

"10.10.10 hareketi, gezegenin iyiliği için yapılan tabandan yükselen en büyük hareket. Hükümetler, geleceğimizi kurtarmakta geç kaldılar. Biz, petrol şirketlerinin emrindeki hükümetlerin iklim değişikliği inkarcıları desteklediğini biliyoruz. Ancak 350 hareketi, küresel iklim değişikliğini inkâr edenleri durduracak. İnsanların aynı gün tüm dünyada sokağa çıktıklarını gördüklerinde, inkar edip gerçeği saklayamayacaklar."

350 ne anlama geliyor?

Bilim insanları ve iklim uzmanları, atmosferdeki karbondioksit miktarının güvenli üst sınırının milyonda 350 parçacık olması gerektiğini söylüyor. Mevcut miktar milyonda 392 parçacık ve her yıl yaklaşık 2 ppm artıyor. 350 hareketi, adını atmosferdeki karbondioksit miktarı hızlı bir şekilde milyonda 350 parçacığa inmesi talebinden alıyor.