10 Bin Konutun Elektrik İhtiyacı "Çöpten" Karşılanacak!



Daha önceleri evsel atıkların düzenli şekilde depolanması ve bertaraf edilmesinin büyük problem olduğu Amasya'da "Çöp Gazından Elektrik Üretim Tesisi" tamamlandığında, 10 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak

Amasya Bölgesel Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde gerçekleşen temel atma töreninde konuşan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, çöpten enerji üretilmesini sağlayacak söz konusu tesisin Amasya'ya ve ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu.

Yapımı tamamlandığında tesiste metan gazından enerji elde edeceklerini anlatan Özdemir, "Metan gazını enerjiye dönüştürerek rahatsızlık veren o koku ile hem ülke ekonomisine katma değer hem de Amasya Belediyesine ekonomik girdi sağlayacağız" dedi.

Üretilen enerji ile 10 binden fazla konutun enerji ihtiyacını karşılayacaklarını ifade eden Özdemir, Amasya Belediyesi olarak çevreye büyük önem verdiklerini ve yatırımlarını bu yönde gerçekleştirdiklerini, çevreci bir belediye olduklarını söyledi.

Özdemir, çevreci projelerle Türkiye'nin son yıllarda ihtiyaç duyduğu enerji açığına önemli ölçüde katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Amasya'da yaklaşık 5 yıl önce evsel atıkların düzenli şekilde depolanması ve bertaraf edilmesinin büyük bir problem olduğunu ancak Amasya Belediyesi ile AB destekli hayata geçirilen Amasya Bölgesel Katı Atık Bertaraf Tesisini kente kazandırdıklarını anımsatan Özdemir, "16 milyon euroya mal edilen söz konusu projenin yüzde 75'i AB desteklerinden sağlandı. Yüzde 25'ini ise Amasya Belediyesi ile 13 belde belediyesinden oluşan birliğimizden karşıladık. Yaklaşık 2 yıldır hizmet veren tesiste düzenli depolama sahası, tıbbi atık ayrıştırma istasyonu, kompost tesisi, ayrıştırma bölgesi ile entegre bir tesis olarak bölgeye hizmet veriyor. Temeli atılan tesisle artık metan gazından enerji üreteceğiz" diye konuştu.    

Konuşmaların ardından yılda 20 milyon kilowatsaat enerji üretecek ve 8 milyon liraya mal edilecek tesisin temeli atıldı.