10 İlçede İnşa Edilecek Binaların Yüksekliğine Sınırlama Getirildi



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ocak ayı toplantılarının 5. birleşiminde “Tarihi Kent Merkezi Görünümünü (Siluetini) Etkileyen Alanlarda Olumsuz Yapılaşma Koşullarının Engellenmesine Yönelik 1/5.000 Ölçekli NİP Plan Notu İlavesi”ni oybirliğiyle kabul etti. 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni İmar Planı'na eklenen düzenlemenin ardından ilçeler bazında binaların yükseklik seviyeleri de belirlendi.

Düzenlemeyle, Tarihi Yarımada’nın siluetinin korunması amacıyla 10 ilçeye inşa edilecek binaların yüksekliği sınırlandırıldı. İstanbul'un siluetini etkileyeceği düşünülen Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Güngören, Küçükçekmece ve Zeytinburnu'nda yapılan tespitler uyarınca belirlenen yüksekliklerden fazla inşaat yapılamayacak.

Rapor için, Tarihi Yarımada siluetinin Haliç'in karşı yamaçlarından, Beyoğlu-Galata kesimlerinden, Üsküdar, Harem, Kadıköy kıyı ve yamaçlarından gören kesimlerinde inceleme yapıldı. Silueti olumsuz etkilenmelerin tekrar yaşanmaması için ''deniz seviyesine ya da doğal zemin kotuna göre maksimum saçak kotları ile ilgili plan notlarının eklenmesi'' talep edildi. Mahallelerde yapılan tespitlerde ilçelerin yüksek mevkilerinde inşaat seviyeleri düşük tutulurken, çukur ve kot farkı düşük mevkilerde yüksek tutuldu.

Müdürlüğün teklifinde İstanbul'un özgün siluetini oluşturan alanlar ile silueti etkileme potansiyeline sahip çeper alanlarda siluetteki değişimi kontrol etmek amacıyla imar planlarında verilen yapılaşma haklarının yeniden ele alınması gerektiği belirtildi. Komisyon tarafından değerlendirilen teklif aynen kabul edilerek, ilçe belediyeleri tarafından yapılacak uygulama planlarına da işlenmesi notu ilave edildi.

"İstanbul için önemli bir karar"

Raporun oylanması öncesinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Ergün Turan, İstanbul için önemli bir karar alındığını belirterek, “Tarihi siluet uzun yıllar boyunca korunmuş, ancak modern inşaat tekniklerinin geldiği nokta bina yüksekliklerini arttırdı. Tarihi Yarımadanın arkasında kalan tüm bölgedeki silueti etkileyecek her bir noktada inceleme yapıldı. Bundan sonra planlarda yüksekliklere kısıtlama getirildi. Bu işe emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

CHP Grubu Meclis üyesi konuşan Mehmet Yıldız da, “Tarihi Yarımada için yapılan bu çalışmanın İstanbul'un tamamı için de yapılmasını ümit ediyorum” dedi. Has Parti Meclis Üyesi Ahmet Sadıkoğlu ise, raporun tüm meclis üyelerince saklanması gerektiğini ifade ederek, “Çok güzel bir çalışma. Raporla İstanbul'da inşaat şirketlerinin yapmak istediği çok büyük binaların da önüne geçilmiş olacak” şeklinde konuştu. Rapor, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.