10 Yılda Belçika Kadar Tarım Arazisi Yitirdik!



Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 29 Kasım'da açıkladığı dış ticaret verilerini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, verilerin dış ticaretin ithalat odaklı istikrarını aynı şekilde devam ettirdiğini gösterdiğini açıkladı.

1990'lı yıllara kadar 1,5-2 milyar dolar fazla veren Türkiye'nin tarım ürünleri dış ticaret dengesinin, özelleştirmelerin ve neoliberal politikaların etkisinin iyice hissedildiği 1990'lı yıllar boyunca bozulduğunu kaydeden Atalık, söz konusu dengenin 2000'li yıllarla birlikte ithalat lehine değişim gösterdiğini belirtti. TÜİK'in Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması verilerine göre tarım ürünleri dış ticaretinde 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde 1,87 milyar dolar olan açığın, Ocak-Ekim döneminde 1,89 milyar dolara yükseldiğini belirten Atalık, tarım ürünleri dış ticaretindeki açığın 2010 yılından günümüze 9 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Açıklamasında, tarımsal üretimini artırmayı hedefleyen bir ülkenin öncelikle tarım arazilerine sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Atalık, buna karşın son 10 yıllık dönemde ülkemizdeki tarım arazilerinin yaklaşık olarak 30 milyon dekar küçüldüğünü belirterek bu alan Belçika'nın yüzölçümüne eşdeğer olduğunu kaydetti.

Çözüm Sudan'dan arazi kiralamak değil

Bu ve buna benzer nedenlerle tarıma yeterince önem ve destek verilmemesi, tarım alanlarının daralması, artan nüfusumuza karşın üretimin artırılamaması, giderek artan miktarlarda tarım ürünleri ithalatına yol açmakta, ülkemizin döviz stokları ithalat yaptığımız ülke halklarının refahına sunulmaktadır. Üretime değil ithalata dayalı politikalar nedeniyle çiftçi tarlasını boş bırakırken ziraat, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi ve tütün teknolojisi mühendisleri arasındaki işsizlik giderek artmakta, gıda güvenliği ve gıda güvencesi sorunu büyümektedir. Sorunun çözümü Sudan'dan tarım arazisi kiralamaya çalışmak değildir!

Tarım alanları şehirleşmeye açılmamalı

Ülkemizin gıda arzında sorunla karşılaşılmaması için tarım alanları şehirleşmeye açılmamalı, üzerleri boş bırakılmamalı tarımsal üretimde değerlendirilmeli, çiftçi gerçek anlamda desteklenmeli ve mühendis desteği satın alabilecek refaha ulaştırılmalı, kooperatifleşme teşvik edilmeli, tarımla ilgili kamu kurumları güçlendirilmelidir. Aksi taktirde, bugün yaşandığı gibi ülkemizde artan ithalattan kimse bahsetmezken, sadece artan ihracat ile övünülür durulur!"