10 YTL'ye Su Faturanızı Yüzde 70 Düşürün



Melen çayında su azalıyor. İstanbul'da günlük su tüketim miktarı artıyor. Barajlardaki su ise hızla buharlaşıyor. 15 milyonluk  İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya... Bu tehlikeye karşı en etkili yol ise kuşkusuz su tasarrufu yapmaktan geçiyor. İşte gelinen bu nokta girişimcilere de yeni fırsatların kapısını aralamaya başladı. Kuraklık ekonomisini iyi okuyan girişimciler artık enerjiden suya bir çok alanda tasarruf yaratan projelerin peşinden koşuyor.

Bu alandaki son fırsatlardan biri de "su tasarruf aparatı". Türkiye’nin iki yıl önce tanıştığı bu sistem klasik birçok yöntemi geride bıraktı. Çünkü sistem dahilinde çeşmeden akan suyun büyük bölümünü hava oluşturuyor, ancak suyun etkinlik kalitesinde hiçbir sorun yaşanmıyor.  Bu aparat, çeşmeden gelen suyun daha geniş bir alana yayılarak akmasını sağlıyor. Ayrıca su akışını düzenleyen sistemleri sayesinde musluk sonuna kadar da açılsa bile su aynı oranda kalıyor, sadece içindeki hava miktarı artıyor.  Özellikle su tüketimlerinin  fazla  olduğu okul, hastane, alışveriş merkezi ve iş merkezlerinin kullanmaya başladığı bu aparatlar henüz Türkiye’de üretilmiyor.

Sistemin Türkiye’de en yaygın pazarlamasını ise Mavi Program isimli bir şirket yapıyor. Tamamen su tasarrufuna yönelik çalışma ve pazarlama yapan şirket, geliştirdiği ürünler ile önemli su tasarruflarına katkı sağlıyor. Mavi Program Genel Müdürü Tahir Sirmen'e göre aparatlar suya bol oksijen verdiği için suyun tadını da güzelleştiriyor. Etrafa su sıçramasına da engel olan sistemin içinde çelik süzgüler bulunuyor ve bunlar da suyu süzüyor.

Doğaya da katkı sağlıyor

Sirmen konuyla ilgili şu bilgileri veriyor; "Bu ürünler sadece su tasarrufu yapmıyor, sıcak sudan da tasarruf edildiği için doğalgaz ve elektrik tasarrufu da sağlıyor böylece sera etkisi yaratan ve küresel ısınmaya neden olan CO2 gazı salınımını azaltıyor. Kısaca bu ürünlerle vatandaş bir iki ay içersinde yatırımının karşılığını almakla birlikte farkında olmadan küresel ısınmayı önlemeye katkı sağlamış oluyor. Böyle bir set alındığında banyo lavabo musluğu, mutfak eviye musluğu ve duş'a takılan ürünlerle tasarruf hemen başlıyor. Ürün fiyatlarımız da 14 ile 32 YTL arasında değişiyor. Zincir mağazalarda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Şu anda Metro, Real, Koçtaş ve Tekzen mağazalarında varız."

Dakikada ne kadar su akacağına ve oksijen miktarına siz karar veriyorsunuz

Banyo lavabo ve mutfak muslukları tam açıldığında ve 3 bar basınçta dakikada ortalama 20-22 litre su akıyor. Ancak bu sistemde bu miktarı dakikada 3 veya 5  litre dakikaya indirmek mümkün. Banyo lavabo muslukları için 5 litre dakika, mutfak muslukları için 7 litre dakika sağlayan akış düzenleyiciler tavsiye ediliyor. Öte yandan standart aeratörlerde akış miktarı basınçla birlikte çoğalıyor. Ancak bu teknoloji, buna izin vermiyor. Boyutları titizlikle seçilen ve nanoteknolji kullanılarak üretilen "O-ring" oturma yuvasına baskı yapıyor.  Basınç artışında baskı uygulayarak su geçişini azaltıyor. Böylece basınç dalgalanmalarından etkilenmeden sabit akış miktarına devam ediyor.

Zincir mağazalara girdi

Sistem konutların dışında otel ve iş merkezlerinde de yoğun ilgi görüyor. Sabancı Kuleleri ve  Dedeman otelleri de bu sistemin uygulayanlar arasında. En fazla talep ise özellikle Akdeniz'deki otellerden geliyor. Bu alanda iki  aydır etkin bir pazarlama yürüttüklerini belirten Sirmen, Zincir mağazalarda da ürünü satışa çıkardıklarını ve bayilik vererek büyümek istediklerini  ifade ediyor.