100 Önemli Yatırımcı Güneş Enerjisi için Tetikte Bekliyor



Güneş enerjisinden elektrik üretiminin enerji gündemini belirlediği şu günlerde yoğun bir çalışma dönemine giren IBC SOLAR Türkiye, talep edilen analizler doğrultusunda 100’üncü yatırım fizibilite raporunu teslim etti. Belirsiz sürecin atlatılması için bekletilen bu 100 önemli yatırımın, ekonomiyi destekleyici büyük bir güç olacağına dikkat çeken IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, “Türkiye’de uygulanan yönetmelikler kapsamında, yatırımcılardan kurulum öncesi uzun süreli ölçümleme raporları talep ediliyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama sebebiyle yatırımlar bekletilmiyor. Yatırımcının işini zorlaştırmak, ekonomiyi zora sürmektedir” dedi.

IBC SOLAR Türkiye, güneş enerji santralinden her gün aldığı verileri yatırımcılarla paylaşıyor

IBC SOLAR Türkiye, geçtiğimiz yıl faaliyete aldığı Konya’daki santralinden aldığı günlük verileri de paylaşarak, yatırımcının, gerçek verilere ulaşabilmesini sağlıyor. Ağustos ayında enerji üretimine başlayan 200kWp gücündeki santralin yıllık enerji üretimi 320 bin kWh olarak hesaplandı. Ayrıca anlık olarak izlenmekte olan santralde gerçeklesen 6 aylık enerji üretim verileri, IBC SOLAR Türkiye tarafından hesaplanan üretim tahminleri ile yüzde 100 uyum sağlıyor.

Özellikle bakım maliyetinin yüksek olduğu yönündeki söylemlerin tamamen bilinçsiz yapıldığının altını çizen IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, “Santralin temizliği için ihtiyaç duyulan tek şey yağmur duası. Yağmur yağmıyorsa da suyu panellerin üzerine tutup yıkamak yeterli oluyor” dedi.