Platform'da Açık Atölye

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nin yürüttüğü İstanbul Misafirleri Programı kapsamında bir süredir İstanbul'da yaşayan ve Platform'da çalışan sanatçılar, 26 Ekim Çarşamba günü 15:00-18:00 saatleri arasında sanat izleyicileriyle buluşacak. Yurtdışından gelen sanatçılara olduğu kadar Türkiye'deki sanatçılara da açık olan program kapsamında İstanbul'da bulunan Krist Gruijthuijsen, Alexander Gutke, Hatice Güleryüz, Roderick Hietbrink, Oda Projesi, Lieven Paelinck ve Selma Weber, Platform'un İstanbul Misafirleri Programı katında gerçekleştirilecek etkinlikte, işlerini, deneyimlerini, kendi stüdyo ortamlarında ziyaretçilerle paylaşacak. İlki Mart 2005'de düzenlenen etkinlik aracılığıyla, İMP programında 3-6 aylık süreler zarfında bulunan sanatçılarla, İstanbullular arasında dostane bir ilişki başlatılması amaçlanıyor.

Program, aralarında ACF (American Center Foundation), ECF (European Cultural Foundation), FRAME (Finnish Fund for Art Exchange), FONDS BKVB (Foundation for Visual Arts, Design and Architecture), IASPIS (International Artists Studio Program in Sweden) bulunduğu 11 farklı uluslararası kültür kurumunun sağladığı fonlarla yürütülüyor.

İstanbul Misafirleri Programı (İMP)
2003 yılında başlayan İstanbul Misafirleri Programı'nda, güncel sanatla ilgilenen uluslararası görsel sanatçılar, eleştirmenler ve küratörler, 3 veya 6 ay boyunca İstanbul'da yaşayıp Platform'da çalışıyor. Ocak 2005'ten bu yana, Türkiye'den sanatçıların da yabancı ülkelerde misafir edilmesi sağlanıyor. Program, Türkiye'den sanatçıların başka ülkelere misafir olmasını sağlamak kadar, Ortadoğu, Karadeniz'in kuzeyi, Balkanlar ve Doğu Akdeniz ülkeleri arasında uluslararası ve bölgesel işbirliğinin teşvik edilmesine yardımcı olmayı da hedefliyor.

Sanatçılarla İlgili:

Krist Gruijthuijsen: Fonds BKVB, Hollanda desteğiyle Eylül 2005- Şubat 2006 tarihleri arasında İMP'ye konuk olan sanatçı Archive of disappearance (Ortadan Kaybolanlar Arşivi) isimli proje üzerine çalışıyor. Gruijthuijsen, eskiden sanatçı olan insanların ürettikleri son işleri bir araya getirerek tartışmaya açacak. Bu son işler, bir dünyadan diğer dünyaya geçiş için birer metafor niteliğinde. Proje bu sanatçıları tekrar sanat alanına çekmek gibi bir amaç taşımıyor çünkü bunun aksine bir karar aldıkları çok açık.

Alexander Gutke: IASPIS, İsveç desteğiyle, Ağustos-Aralık 2005 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan sanatçı, Açık Atölye'de Exploded View(İçeriden Görüntü) isimli projesini sunacak. Gutke bu proje için 1966 tarihli “Fantastic Voyage” (Fantastik Yolculuk) adlı filmden esinlenmiş. Bir grup araştırmacının mikroskopik bir boyuta inip minyatür bir denizaltı kullanarak, insan bedeninin kan dolaşım sistemi içinde yaptıkları yolculuğu anlatan bu film bir bilim kurgu hikayesi. Alexander Gutke'nin Exploded View (İçeriden Görüntü) adlı işi ise Kodak marka bir dia projektörü kullanarak anlatılan içsel bir yolculuk.

Hatice Güleryüz: Ocak 2005'den beri İMP programına katılan sanatçı Hollanda ve Türkiye'de projelerini sürdürüyor. 9. Uluslararası İstanbul Bienali'ne bir video ve kitap projesiyle katılan sanatçı, Açık Atölye'de işlerinden örnekler sunacak.

Roderick Hietbrink: TENT, Hollanda desteğiyle Ekim 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan sanatçı, belirli mekanlarda ses kayıtları ve fotoğraf çekimleri ile gerçekleştireceği projesini sürdürmektedir.

Oda Projesi: 2000 yılında kurulan sanatçı inisiyatifi Oda Projesi, 2005 yılına kadar Galata Şahkulu Sokak'ta yer alan bir dairede faaliyetlerini devam ettirdi ve projelerinde bu mahallede yaşayanlarla uzun soluklu bir ilişki içinde sanat üretimlerine devam etti. 9. Uluslararası İstanbul Bienali'ne bir kitap projesiyle katılan Oda Projesi, Açık Atölye'de işlerinden örnekler sunacak.

Lieven Paelinck: Flemish Government, Belçika desteğiyle Kasım ayına kadar İMP'de bulunan sanatçı, işleri için”sanatım yoluyla yaptığım ve sanatım için yaptığım araştırmaların nesnesine 'göstergeleri oluşturan ve değiştiren söylemi oluşturan ve değiştiren göstergeler' adını veriyorum. 'Gösterenleri' (kelimeler, imgeler, nesneler) yerlerinden edip başka yerlere koyarak ve onlarla yüzleşerek denemeler yapıyorum ve yeni bir anlam katmanı kazanmalarını sağlıyorum. 'İstanbul' başlangıçta getirdiğim darbuka projesiyle beraber bir sonraki sanatsal adımlarımı yansıtan, zenginleştiren ve yönlendiren bir çok fikir doğurdu.

Selma Weber: IAAB, İsviçre desteğiyle Temmuz ayından beri İMP programında yer alan sanatçı, doğduğu ülke olan İsviçre ile şu anda yaşadığı Türkiye arasında bağlantılar kurmayı amaçlıyor. Tema olarak, isminin anlamlarından biri olan "güzel manzara"yı seçen ve İstanbul'da yaşayan tüm Selma'ları projesine katılmaya davet eden Weber; kendi seçtikleri mekanlarda projeye katılanların her birinin ayrı ayrı fotoğraflarını çekecek. Her Selma'ya çekmiş olduğu fotoğrafının bir kopyasını hediye ederek, karşılığında onlardan da fotoğrafları sergilerinde kullanma ve yayımlama hakkını vermelerini isteyecek.

Platform Galeri için tıklayınız.

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
İstiklal Caddesi 276
Beyoğlu 80050 İstanbul
Tel: 0 212 293 23 61
Faks: 0 212 293 30 71