11. Uluslararası İstanbul Bienali Başlıyor



Holding sponsorluğunda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 11. Uluslararası İstanbul Bienali, kapılarını 12 Eylül Cumartesi günü sanatseverlere açtı. 8 Kasım’a kadar gezilebilecek İstanbul Bienali, İstanbul’u dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştürecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın 2009 ve 2010 yılı boyunca desteklediği İstanbul Festivalleri arasında yer alan İstanbul Bienali sergileri 2 ay boyunca Pazartesi günleri hariç her gün 10.00–19.00 arasında gezilebilecek.

11. Uluslararası İstanbul Bienali; WHW / What, How & for Whom (Ne, Nasıl ve Kimin İçin) küratörlüğünde; Antrepo No.3, Tütün Deposu ve Feriköy Rum Okulu’nda 40 ülkeden 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 141 projesine ev sahipliği yapacak.

11. Uluslararası İstanbul Bienali kapılarını 10 Eylül Perşembe günü Antrepo No.3’te yapılan Basın Toplantısı’nın ardından ulusal ve yabancı basın mensuplarına açtı. 35 ülkeden 400’ün üzerinde yabancı basın mensubunun da takip ettiği basın açılışında konuşmacı olarak WHW üyeleri Ivet Curlin, Ana Devic, Nataša Ilic ve Sabina Sabolovic’in yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Uluslararası İstanbul Bienali Direktörü ige Örer katıldılar.

Basın Toplantısı’nda konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, sanatı kentin gündelik hayatıyla kaynaştıran sergileri, panel, performans ve diğer etkinlikleriyle luslararası İstanbul Bienali’nin hem yurtiçi hem de yurtdışındaki önemine dikkat çekerek, İKSV’nin, Avrupa’nın kültür başkenti olmaya hazırlanan İstanbul’un böylesi önemli bir güncel sanatlar sergisine ev sahipliği yapmasını sağlıyor olmasından gurur duyduğunu belirtti. aner konuşmasında bugün uluslararası güncel sanatlar arenasında en saygın etkinlikler arasında sayılan İstanbul Bienali’nin bu yılkı küratörleri WHW ile İstanbul Bienali’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini de iletti.

Bienal Sponsoru Koç Holding adına konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç yaptığı konuşmasında: "Güncel sanat, düşünen, yaratıcı, üretken ve yenilikçi bir nesil yaratmaya yardımcı olan bir sanat dalı. Bienal de güncel sanatın ülkemizdeki gelişiminde çok önemli bir yere sahip. Ayrıca, İstanbul Bienali, dünyadaki sanat etkinlikleri arasında yerini almış ve uluslararası basın ve sanatseverler tarafından çok yakından takip edilen bir etkinlik. Tüm bunlardan dolayı Koç Holding olarak Bienal sponsorluğumuzdan yana büyük memnuniyet duyduğumuzu ve bu işbirliğine karar verdiğimiz gün kadar heyecanlı olduğumuzu ifade etmek isterim" dedi.

Koç Holding, 2007 yılında başladığı “Bienal Sponsorluğu”na 2016 yılına kadar gerçekleştirilecek dört İstanbul Bienali boyunca devam edecek.

İstanbul Bienali’nin, bu yıl da İstanbulluları çağdaş sanatla buluşturmanın yanı sıra, dünyanın önde gelen sanatçılarını İstanbul’un ilham verici atmosferinde bir araya getireceğini belirten 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç konuşmasında: "2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak İstanbul’un kültür sanat hayatının gelişiminde en önemli yapı taşlarından olan Uluslararası İstanbul Bienali çok kısa zamanda, dünyanın başlıca kültür sanat etkinlikleri arasında yerini aldı. Bienal, hiç şüphesiz Türk çağdaş sanatının olduğu kadar İstanbul’un kültürel mirasının da tüm dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunmakta, İstanbul’un uluslararası alanda hak ettiği konuma ulaşmasında önemli rol oynamaktadır. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti sürecine de büyük katkı sağlayan bu uluslararası etkinliğin, İKSV ile işbirliğimiz kapsamında hayata geçirilmesinden büyük gurur duyuyoruz" dedi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı,  İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2009 ve 2010 yıllarında gerçekleştireceği tüm İstanbul Festivalleri’ne destek veriyor. 11. Uluslararası İstanbul Bienali ayrıca TC Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor.

11. Uluslararası İstanbul Bienali, başlığını Bertolt Brecht’in 1928 yılında Elisabeth Hauptmann ve Kurt Weill ile birlikte yazdığı Üç Kuruşluk Opera adlı oyunun ikinci perdesinin kapanış parçası olan "İnsan Neyle Yaşar?" adlı şarkıdan alıyor.

WHW tarafından "İnsan Neyle Yaşar?" sorusu etrafında kurulan İstanbul Bienali’nin kavramsal çerçevesi, Brecht’e yeniden keşfedilmesi ve yeni kuşaklara gösterilmesi gereken bir klasik olarak bakmıyor. Brecht’i tekrar gündeme getirerek çağdaş kapitalizm koşullarında sanatsal uğraşın rolü hakkında bir düşünme denemesine girişmeyi, günlük pratikleri, değer sistemlerini ve eylem biçimlerini yeniden değerlendirmeyi amaçlayan İstanbul Bienali kapsamında bu sene 40 ülkeden dünya güncel sanat çevrelerinde tanınan ya da yeni keşfedilen 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 141 projesi sergilenecek.

11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörleri WHW / What, How & for Whom (Ne, Nasıl ve Kimin İçin) kurulduğu 1999 yılından bu yana çalışmalarını Hırvatistan’ın Zagreb kentinde sürdürüyor. Zagreb Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Karşılaştırmalı Edebiyat alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi alan WHW üyeleri Ivet Curlin, Ana Devic, Nataša Ilic ve Sabina Sabolovic, 2003 senesinden bu yana Zagreb’deki belediyeye bağlı ve kâr amacı gütmeyen Nova Galerisi’ni yönetiyorlar.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın uluslararası sanat platformlarında büyük yankı uyandıran etkinliği Uluslararası İstanbul Bienali bu yıl da dünya güncel sanat platformunun birçok önemli ismini de İstanbul’da ağırlayacak. İstanbul Bienali açılışına uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile 35 ülkeden 400’ü aşkın yabancı basın mensubu olmak üzere 3.000’i aşkın konuk katılacak.