12 Bin Yıllık Tarihe Saygı



Hasankeyf’i su altında bırakacak Ilısu Barajı konsorsiyumunda bulunan Almanya, Avusturya ve İsviçre’de çevreciler eylemlerle hükümetlerini tarih katliamına ortak olmamaya çağırıyor. Çevreciler 500 bin broşür dağıtarak yurttaşların daha duyarlı olmasını isterken Almanya’da kredi veren kuruluşlardan Dekabank bünyesindeki Sparkasse ve Deutsche Bank’tan mevduatlarını çekenlerin sayısı bini aştı. Alman hükümeti de çevrecilerin eylemi üzerine Türkiye’ye kredi için şart koştuğu 153 maddenin yerine getirilmesi için 6 Aralık’a kadar süre verdi.

‘Ilısu Dursun’

Almanya’daki International Rivers, Medico International, Mesop, Zanin-Hannover ve Weed’in başını çektiği çevreciler tarafından dağıtılan broşürlerde, üzerinde “Hasankeyf’e dokunmayın”, “Hasankeyf’i kurtarın”, “Ilısu dursun”, “12 bin yıllık tarihi koruyalım” yazılarının yer aldığı 500 Avro’lar da bulunuyor. Özellikle Dekabank’ta mevduatları bulunan kişilere gönderilen broşürlerde Ilısu Barajı’nın Türkiye’de 55 bini kişiyi yerinden edeceği vurgulandı.

Kampanyayı yürüten Weed yetkilisi Heike Drillisch, Dekabank’ın Ilısu için 153 milyon Avro kredi vermeyi taahhüt ettiğini anımsatarak, “Dekabank’ın Ilısu’ya vereceği krediyle bir kültür yok olacak” dedi.

SDP Berlin Eyalet Milletvekili Giyasettin Sayan ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’e “Mavi Mektup” göndererek baraj için kredi verilmemesi çağrısında bulunduklarını söyledi.