12 Kasım Depreminin Yıldönümünde Uyardı



Vali Aydın Baruş, 7,2 şiddetindeki Düzce depreminin yıldönümünde acıların hala taze olduğunu belirterek, “Bundan 16 yıl önce meydana gelen, ilimizde de 48 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, 353 vatandaşımızın da yararlanmasına neden olan 7,2 şiddetindeki Düzce depremi, ülkemizin ve milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biridir. Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve ülkemizi büyük acılarla baş başa bırakan bu büyük deprem sonrası devletimiz ve milletimiz, birlik ve beraberlik halinde hareket etmiş, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret göstermiştir” dedi.

İHA'nın haberine göre, Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu belirten Vali Aydın Baruş, “Şüphesiz ki; ülkemizin dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunuyor olması, deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmemizi, bugün ve gelecekte de bu tür felaketlerin yaşanma ihtimalini hiçbir zaman göz ardı etmememizi gerekli kılmaktadır. Depremler her zaman olacaktır. Önemli olan doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak ve bu afetlerde can kaybının olmamasıdır. Bu nedenle doğal afet olan depremin, bir kez daha felakete dönüşmemesi için doğayı elverdiği ölçüde doğru kullanmalı ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojinin imkanlarını kullanarak tedbirlerimizi almak zorundayız” diye konuştu.

Vatandaşlara, ‘deprem öldürmez, bina öldürür’ sözünü hatırlatan Baruş, “Öncelikle ve özellikle ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ sözünü aklımızdan çıkarmayarak toplumun ve kurumların her birine aynı derecede sorumluluklar düştüğünü unutmamalıyız. Hem kamu hem de özel sektör olarak yapacağımız tüm binaların kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü standartlara uygun olarak yapılmasını sağlamalıyız. 2012 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilerek yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Devletimizce sağlanan imkanların vatandaşlarımız tarafından değerlendirilmesi ve Kentsel Dönüşüm Projelerine destek verilmesinin geçmişteki acıları tekrar yaşamamak için çok önemli olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Aydın Baruş, açıklamasının sonunda depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diledi.