"120 cm Üzerindeki Her Çalışma Alanı 'Yüksek'tir, Risk Taşır"



Kaya Training Eğitim Müdürü Bekir Elkatan, insan vücudunun denge noktası olan ikinci bel omuru seviyesini aşan her yerin 'yüksek' olarak kabul edilebileceğini vurgulayarak, "120 santimetre üzerindeki her çalışma alanı, risk taşıyan düşüşlere açıktır" dedi. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2011 etkinlikleri kapsamında 'yapı sektöründe iş güvenliği' konulu bir sunum gerçekleştiren Elkatan, inşaat sektörünün tamamen yüksekte çalışmayı gerektiren yapısına dikkat çekti.

11. salondaki EKODünya etkinlik alanında gerçekleştirilen programda, farklı ülkelerin 'yükseklik' kavramını algılama biçimlerinden örnekler veren Elkatan, bu konuda en dikkat çekici ülkelerden İngiltere'nin 'adım atılabilen' her yeri yüksek çalışma ortamı olarak tanımladığını bildirdi. Türkiye'deki duruma da değinen Elkatan, tarafların yasal yükümlülüklerinin çok net biçimde tanımlanmış olmasına rağmen pekçok uyumuzlukla karşılaştıklarını belirtti.

Elkatan, "Bizim özellikle üzerinde durduğumuz konu, çift emniyet sistemi ve uygun ankraj noktalarının seçimi" diyerek, düşme sonucu gerçekleşen kazaların en önemli sebeblerini şöyle sıraladı: Çalışanların eğitimsiz olması ve yapacakları işe uygun olmamaları, yanlış ekipman seçimi ya da ekipmanların standartlara uygun olmaması, uygun olmayan bağlantı noktaları, çalışılan yüzeylerin kaygan olması, merdivenlerin doğru kullanılmaması, tasarım hataları.