132 Yaşındaki Tünel Gençleşti



Londra'dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu olan 132 yaşındaki Tünel'de dört aydır süren bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlanarak, deneme seferlerine başlandı. Tünel, önümüzdeki günlerde hizmete açılacak.

Beyoğlu-Karaköy Tüneli, 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün gözetiminde ağustos ayı başında restorasyona alınmıştı. Tünelin içindeki kubbe bölümü enjeksiyon malzemesiyle depreme karşı güçlendirilirken, rayların bir bölümü, vagonlar, Beyoğlu ve Karaköy bölümündeki giriş-çıkış istasyonları, kontrol panelleri, elektrik ve yangın sistemleri gibi birçok bölümü de onarıldı ve yenilendi.

Beyoğlu bölümündeki istasyonda mevcut çiniler aslına uygun olarak yenilenirken, duvarlar boyandı, yer karoları rehabilite edildi. Karaköy bölümündeki istasyonun duvarları ise İznik Vakfı'nca yapılan Saat Kulesi, Rumelihisarı, Beyazıt Meydanı, Tarihi Yarımada, Kız Kulesi ve üzerinden tramvay geçen eski Galata Köprüsü desenli gravürlerle süslendi. İstasyonlara ayrıca güvenlik kameraları konuldu.