1400 Yıllık Hamam

Turistler, Bizans hamamında yıkanacak. Bodrum Akyarlar'da 5 yıl önce bir çoban tarafından bulunan 1400 yıllık tarihi hamam restore ediliyor. Haziran ayında bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmalarının ardından hamam, turizm için hizmet verecek. MÖ 4. yüzyılda Helenistik döneme ait antik deniz kenti Termera'da tüccarların ve zenginlerin kullandığı hamam, yüzlerce yıl sonra yeniden kullanılmaya başlanacak. Kurtarma ve restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan eserler de yine bulunduğu yerde oluşturulacak açık hava müzesinde sergilenecek. 1400 yıl önceki gibi hizmet verecek hamamın, Türkiye'de ilk kez kazı, kurtarma ve restore çalışması yapıldıktan sonra normal yaşama hizmet verecek ilk ve tek eser olacağı açıklandı.

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından "Bizans Hamamı" olarak tescil edilen tarihi mekândaki çalışmalar, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde görevli arkeolog Nurcan Çilesiz başkanlığında, arkeologlar İsmail Bahçecioğlu ve Levent Çimen denetiminde sürdürülüyor.

Kazı Başkanı Çilesiz, "Bir zamanlar önemli ticaret merkezi olan ve korsanların uğrak yeri haline gelen kent kalıntıları arasında doğa tarafından bu kadar iyi korunmuş Bizans eserinin gün ışığına çıkarılması arkeoloji dünyası açısından çok önemli. Tarihte şu ana kadar eşine rastlamadığımız bir stil ve teknikte yapılan hamamla karşılaştık. Hamamın orijinaline sadık kalınarak restorasyon çalışması haziran ayının ortalarında tamamlanacak" diye konuştu.