Bolu Dağı Tüneli’nde Son Rütuşlar Yapılıyor

Ankara - İstanbul arasını karayoluyla 3.5 saate indirecek olan Bolu Dağı Geçişi Projesi’nin en önemli bölümünü oluşturan tünellerin 15 Aralık 2006’ta ulaşıma açılacağı belirtildi. Bolu Dağı Tüneli’nde yapılan çalışmalar ve gelinen son nokta hakkında bilgi veren Yüksel Proje Kontrol Teşkilatı Başkanı Faik Tokgözoğlu, 26 kilometrelik Bolu Dağı Geçiş Projesi’ne 1990 yılında başlandığını belirterek, “Bolu Dağı Tüneli’ne ise 1993 yılında başlandı. Tünelde iki tüp bulunuyor. Bunlardan, Ankara’dan İstanbul yönüne olan sol tüp 2 bin 954 metre, İstanbul’dan Ankara yönüne olan sağ tüp ise 2 bin 788 metre uzunluğunda. Tüplerimiz üç şeritli yollardan oluşuyor.” dedi.

Tünelin yapımı için 1993 yılından bugüne kadar 240 milyon dolar harcandığını ifade eden Tokgözoğlu, “Tünel içerisinde kazı bitti. Havalandırma, aydınlatma ve sinyalizasyon ihalesi yapıldı. İhaleyi alan firma 14 ay içerisinde çalışmalarını tamamlayacak. Tünel içerisinde eksik kalan yerlerde çalışmalar devam ediyor. İnşaatta araçların kullanımına başlanmasının ardından çalışmalar daha da hızlandı. Bolu Dağı Tüneli, 15 Aralık 2006 tarihinde resmen açılacak.” şeklinde konuştu.

Bolu Dağı Geçişi Projesi’ne, yaklaşık olarak 880 milyon dolarlık bir harcamanın yapılmasının planlandığını dile getiren Tokgözoğlu, proje için bugüne kadar, 715 milyon dolar harcandığını bildirdi. Bolu Dağı Tüneli’nin ulaşıma açılmadan önce her türlü teste tabi tutulacağını ifade eden Tokgözoğlu, “Tünel içerisinde yapılan çalışmaların tamamlanmasından sonra her türlü kontroller yapılacak ve gerekli testler de uygulanacak.” dedi.