15. Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı



Yeni Yüksektepe Kültür Derneği’nin 15'incisini düzenlediği “Geleneksel Türkiye” konulu fotoğraf yarışması, gerek konusu gerekse jürisinin sürekliliği itibari ile kendisi bir geleneğe dönüştü. Yarışmanın 2008 ödül töreninde konuşan Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mustafa Atalar, “Bir kişiye öldüğünde ağlanıyor, oysaki arkasında bir şey bırakmadan gidene ağlanmalı” diyerek,toplumun gelişmesi yönünde kültüre katkıda bulunan Yeni Yüksektepe Kültür Derneği’ne teşekkür etti. Dernek Başkanı Zeynep Elkırmış ise açılış konuşmasında, yarışma ile ilgili olarak “Turkiye’nin ilk ve tek geleneklerimiz konusunda gerçekleştirilen bu yarışmaya, Yeni Yüksektepe olarak çok önem veriyoruz. Cunku bizim icin gelenek, ” el vermek” demektir ve geleceğe aktarılmak istenilen değerlerdir. Anadolunun, sahip olduğu coğrafi konumu sebebiyle bir çok kültüre ev sahipliği yapmış olması, bir kültür mozağini doğurmuştur ve bu, bizim insanımızın zenginliğinin temelini oluşturur. “ dedi.



Elkırmış, 15.kez düzenlenen “Geleneksel Türkiye” fotoğraf yarışmasındaki amacı ise şu şekilde açıkladı. “1991 senesinde fotoğraf yarışması konusunu belirlerken, çağımızın tüketim çağı olması sebebiyle bu değerlerimizin de maalesef tüketileceğini öngörmüş ve bu nedenle en azından fotoğraflarla arşivlenerek, geleceğimiz olan gençlere izlerini bırakmayı hedeflemiştik. Çıkış noktamız bu olmakla birlikte aynı zamanda, fotoğraf sanatına da katkıda bulunmayı planlamıştık. Çünkü fotoğraf da teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkmış yeni bir sanat dalı. Teşvik edilmesi ve geliştirilmesi yönünde sivil toplum kuruluşu olarak bizim de üzerimizde bir görev olduğunu düşündük.”



Şimdiye kadar yaklaşık 1000 yarışmacının 5000’den fazla eserle katıldığı yarışmada bu sene, siyah/beyaz ve renkli dallarında “Denizlerimiz ve Göllerimiz” alt başlığında 283 eserle 52 kişi ödüle layık görüldü.