1500 Uzman Riskleri Tartıştı



Milliyet'te yer alan habere göre Avrupa Deprem Mühendisliği Birliği ve Avrupa Sismoloji Komisyonu tarafından yapılan 2. Avrupa Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, önceki gün İstanbul’da başladı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konferansa 71 ülkeden 1500’ün üzerinde deprem mühendisleri, sismologlar ve müteahhitlik firmaları ile araştırmacı katılıyor.

İlki Cenevre’de yapılan ve 8 yılda bir düzenlenen toplantıda 750 sözlü, 800 görsel sunumun yapılması planlanıyor. Toplam 1868 uzmanın 1004 makale ile başvurduğu konferansın ilk gününde olası deprem senaryoları da tartışıldı.

‘Sismik risk yüksek’

Konferansın son üç gününde Avrupa ve Doğu Akdeniz ağırlıklı olmak üzere bütün dünyada deprem mühendisliği alanındaki son gelişmelerin tartışılması ve deprem hasarlarını en aza indirmek üzere yapılan çalışmaların değerlendirilmesinin amaçlanıyor. Avrupa Deprem Mühendisleri Birliği Genel Sekreteri ve Organizasyon Komitesi Eş Başkanı Prof. Dr. Atilla Ansal konferans hakkında yaptığı bilgilendirmede en çok bildirinin İtalya, İran ve Türkiye’den geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Ülkemiz maalesef sismik riski yüksek bölgede. Ümit ediyoruz ki bu konferans hem Türkiye’de çalışan deprem mühendisleri ve sismologlara hem de Avrupa’dakilere bilgilerini tazelemek, daha güvenli yapılar yapmak imkanı doğuracaktır.”