1600 Yıllık Tarihi Kemere Pankart!



Sözcü'de yer alan habere göre, İstanbul Fatih’te bulunan 1637 yıllık tarihi Bozdoğan Kemeri’ne onlarca çivi ile tutturulmuş seçim pankartı asıldı.

Arkeologlar Derneği'nden açıklama

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi yaptığı açıklamada olaya tepki göstererek yapılan açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“PaleoBerkay Archaeology Pages de yayınlanan haberin ardından Valens su kemerine asılan seçim pankartını yerinde belgeledik. Su kemerinin iki cephesini neredeyse tamamen kapatan pankartın yapıya çok sayıda vida/çivi benzeri metal araçlarla sabitlendiği, vida/çivilerin doğrudan taş bloklar üzerine çakıldığı gördük.”

“Pankart yapı üzerinden fiziksel olarak tahribata neden olduğu gibi, kentin kültürel mirasının önemli bir parçasını da örterek gizlemekte, kültür varlığının algılanmasını olumsuz etkilemektedir. Üstelik her kültür varlığı gibi evrensel bir değer olan ve kamuya ait Valens su kemerini propaganda aracına dönüştürmektedir.”

“Bu konuda ilgili koruma bölge kurulu, yüksek seçim kurulu il başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli başvuruyu yaptığımızı belirtir. Kültür varlıklarının korunmasına dair beklenen hassasiyetin seçim sürecinde de geçerli olduğunu tüm siyasi partilere hatırlatırız.”