1680 Yıl Sonra Yine Sapasağlam!



İmparator Konstantin devrinde Roma'daki Apollon Tapınağı'ndan sökülüp bugünkü yerine dikilen Çemberlitaş'ın restorasyonu bitti. 17 Ağustos depreminde hasar gören sütun, altı yılda restore edildi

M.S. 330 yılında Roma’daki Apollon Tapınağı’ndan sökülüp şimdiki yerine dikilen, üzerinde önce Bizans imparatorlarının heykelleri, sonra da dev bir haç sergilenen ve İstanbul’un fethinden sonra ‘Müslümanlaşan’ Çemberlitaş, altı yıllık restorasyonun ardından gün yüzüne çıktı. Çemberlitaş sütununda altı yıldır devam eden restorasyon çalışmaları sona erdi. Restorasyon, sütunun 1999 depreminde zarar görmesinden sonra başlamıştı.

Çevresine iskele kurulan sütunda yılların birikimi olan kirli yüzey arındırıldı . Temizlik işleminin ardından ise taş üzerinde oluşan çatlakların  haritası çıkarıldı. Mermer başlık temizlendi, porfir kaidede kılcal enjeksiyon ve çatlakların dolgusu yapıldı, orijinal çemberler paslanmaya karşı işlemleri yapılarak yerlerine monte edildi. Küfeki taşından soğan şeklindeki kısmın taş tamamlamaları yapıldı. Orijinal kısmını oluşturan porfir taşı Muğla’dan, sütunun alt tarafında Osmanlı döneminde yapılan küfeki taşı Pınarhisar’dan temin edildi. Restorasyon çalışmaları için yaklaşık 1 milyon 300 bin TL harcandı.

İmparator I. Konstantin onuruna MS 330 yıllarında İstanbul’un yedi tepesinden birine dikilen sütun, her biri üç ton ağırlığında olan ve bileziklerle birbirine bağlanmış toplam sekiz adet sütunla ve bir kaideden oluşuyor. Bizans İmparatoru Kostantin, uzunluğu o dönemde 57 metre olan bu sütunu Roma’daki Apollon Tapınağı’ndan söktürterek günümüzdeki yerine diktirdi.  İlk yapıldığında, sütunun üzerinde doğan güneşi selamlayan bir Apollon  heykeli vardı. İstanbul’a dikildiğinde İmparator Konstantin bunun yerine kendi heykelini sütunun üstüne koydu. Daha sonra da yine Bizans imparatoru olan Jülyanos ve Teodos’un heykelleri yerleştirildi.

Yıldırım isabet etmesi nedeniyle 1081’de yanan ve üzerindeki heykel devrilen sütunu, 1. Aleksios Komnenos onartıp üzerine büyük bir haç koydurdu. İstanbul’un fethinden sonra üzerindeki haç indirilen sütun, ilk kez Yavuz Sultan Selim döneminde yenilendi. 2. Mustafa döneminde altına duvar yapılıp demir çemberlerle çevrilerek sağlamlaştırıldı. Sütun, Çemberlitaş olarak anılmaya başlandı.