17. Yüzyıl Kalesinden Gözlemevi Yapmak




Washington Üniversitesi tarafından düzenlenen 2006 yılı Steedman Bursu Tasarım Yarışması'nı Mitsuru Hamada kazandı. Genç mimarlara yönelik yarışma, yurtdışında araştırma yapmak için kendi tarzındaki en önemli ödül durumunda.

Bu yılki yarışma, yaklaşık 1500 metrekarelik bir gözlemevi pavyonu üzerineydi. Temel motif, doğanın deneyimlenmesi, mimarlık ve teknolojiyi iç içe geçirmekti. Öneriler, özgünlük, özlülük ve çağdaş kültürel bağlama uygunluk açılarından değerlendirildi.

Tokyo'da yaşayan ve çalışan Hamada, 23 ülkeden 128 mimarın katıldığı yarışmada birinciliği eski bir kaleyi gözlemevine dönüştürdüğü projesiyle kazandı.

Hamada'nın projesi, Ziggurat benzeri büyük bir yapının Edo Kalesi'nin yıkıntıları üzerine eklemlenmesinden oluşuyor.1638'de Tokugawa Shogunate tarafından inşa edilmiş 58 metre yüksekliğindeki devasa kale, 19 yıl sonra bir yangında yıkılır. Alansa, kentsel gelişmeye rağmen, günümüze kadar, bir çeşit dokunulmamış, doğal bir "boşluk" olarak gelir.

Hamada'nın projesi, Porous Drape [Gözenekli Örtü], Edo Kalesi'nin şiirsel bir temsili niteliğinde. Yine 58 metre yüksekliğinde, yukarı doğru hafiften sivrilen yapı, açılı çok sayıdaki açıklığı sayesinde, ziyaretçilere parkı çeşitli pararomalarda seyretme imkanı sunuyor.






Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.