173 Yıllık Tarihi Kilisenin Restorasyonunda Sona Doğru



Turgutreis Belediyesi'nin, beldenin Peksimet köyünde bulunan tarihi kilise için 27 Nisan 2012'de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na yaptığı başvuru kabul edilmişti. Aktarılan ödenekle belediye, Muğla Valiliği ve Bodrum Müze Müdürlüğü'nce bu yılın Haziran ayında tarihi kilisede restorasyon, rölöve ve restitüsyon çalışmalarına başlanmıştı.

Çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, 1840 yılında yaptırıldığı belirlenen kilisenin, bölgede meydana gelen depremler ve iklim şartlarından kaynaklanan hasar nedeniyle 1870 yılında ilk onarımını gördüğünü söyledi. O tarihten bu yana depremlerden ve hava koşullarından yine zarar görerek kullanılamaz hale gelen kilisenin turizme kazandırılmasını amaçladıklarını ifade eden Dinçberk, çalışmaların 15-20 gün içerisinde tamamlanacağını bildirdi.

Daha sonra peyzaj düzenlemesi yapılacağını anlatan Dinçberk, buradaki eski eserlere değer verilmesi sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Dinçberk, bölgede Termera Antik Kenti bulunduğunu, onunla ilgili de restorasyon projesi için çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Geçen yıl bir kazı yaptık. Gerekli ödeneği ayırdık. İnşallah tarihi eserlere sahip çıkma duygusu bizden sonra gelen kuşaklara da bir miras olur. Onlar daha iyilerini yapar" dedi.