"176 Meslek Standartı Hazırlayan İTO Önümüzdeki 50 - 100 Yıla Damgasını Vuracak"



Foto: Sinan Gül (AA)

İTO Meclis toplantısında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO'nun, kurulduğu tarihten itibaren Türk ekonomisini şekillendiren, ona öncülük eden bir kurum olduğunu ifade ederek Türkiye'nin gelecek perspektifinin bu çatı altında şekillendirildiğini belirtti. 2011'de etüt, araştırma, seminer ve panellere ayırdıkları bütçeyi yüzde 23, yayın ve araştırmaya ayırdıkları payı da yüzde 47 artıracaklarını söyleyen Yalçıntaş, ''Perpa temsilciğimizi yeniledik. Yeni Perpa temsilciliğimizin açılışını önümüzdeki Meclis toplantısından evvel sabahleyin gerçekleştireceğiz. Oradan buraya İTO olarak taşıma hizmeti de vereceğiz'' dedi. Yalçıntaş, ihracatçılar için hem İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'nda dış ticaret hizmet birimleri açtıkların, Pendik Hizmet biriminin de faaliyete geçtiğini, sadece 2010 yılında bu bağlamda verdikleri dış ticaret belgelerinin yüzde 87'lik artış sağladığını kaydetti.

2010 yılında organize ettikleri fuarlar açısından son derece başarılı bir yıl geçirdiklerini belirten Yalçıntaş, ''2010'da Brezilya, Kosova ve Suriye'de düzenlediğimiz ihraç ürünleri sergileri de dahil, 20 adet fuara 611 firmamızla katıldık. Bu bağlamda önümüzdeki sene fuarlara harcadığımız bütçe rakamını yüzde 42.5 artırdık'' dedi. Murat Yalçıntaş, 2011 yılında hem Almanya'daki CeBIT Bilişim Fuarı'na partner ülke olarak katılımlarını organize edeceklerini söyledi. Türk ihraç ürünleri sergisi olarak Cezayir, Arnavutluk, Libya'da sergileri olduğunu ifade eden Yalçıntaş, ilk defa da Hindistan'da bir sergileri olacağını bildirdi.

2010 yılında 1.100 meslek komitesi toplantısı, 33 zümre toplantısı ve 93 ihtisas komitesi toplantısı gerçekleştirdiklerini belirten Yalçıntaş, eğitim alanıdaki ÖZİMEK projesi ile 24 bini aşkın genci eğitimden geçirdiklerini belirten Yalçıntaş, bu projeden ilhamla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'nin şimdi tüm Türkiye'de uygulandığını anlattı.
    
Yalçıntaş'ın hayali
    
Toplantıda, ÖZİMEK (Özel İdare Mesleki Eğitim Kursları) ile ilgili bir düşüncesini ve hayalini de paylaşmak istediğini dile getiren Yalçıntaş, şunları kaydetti.
    
''Belki yönetimdeki arkadaşlar birazcık kırılacaklar çünkü daha onlarla paylaşmadım. Bizler Türk işadamları olarak yurtdışında ticaret yapıyoruz, mal satıyoruz, mal alıyoruz. Çok ciddi müteahhitlik hizmetleri yapıyoruz. Ama oralara gittiğiniz zaman hakikaten mesleğini bilen, meslek erbabı, bizi tanıyan, bizimle çalışabilecek işgücü anlamında ciddi bir eksikliğimiz var. Ben diyorum ki belki gene aynı şekilde devlet mekanizmalarıyla beraber, onlarla işbirliği yaparak, ilk önce bizim yakın coğrafyamızda, yani bu Orta Asya Türk Cumhuriyetleri olabilir Balkan coğrafyası olabilir, Afrika'daki bazı coğrafyalar olabilir, bu coğrafyadan gençleri alsak Türkiye'ye getirsek, onlara önce bir miktar Türkçe öğretsek, ondan sonra 3-5 ay meslek eğitimi versek ve bu çocukları Türkiye'den kendi ülkelerine geri gönderdiğimiz zaman hem bu çocuklar Türkiye'yi tanıyor olurlar, Türkiye'yi biliyor olurlar, Türkiye'yi seviyor olurlar hem ellerinde bir meslek olur, bu meslekle kendi ülkelerinde hayatlarını kazanırlar hem de bizim işadamlarımız Türkiye'den o ülkelere iş yapmak için gittikleri zaman orada ellerinde meslekleri olan, Türkiye'yi bilen ve Türkiye'yi seven insanlarla çalışma imkanı bulurlar. Böyle bir proje var aklımda... İnşallah yönetimle de detaylarını paylaşacağız. Bir noktaya getirsek de sizlerle paylaşacağız.''
    
Sosyal sorumluluk projeleri
    
Şu anda Türkiye'de tüm meslek standartlarının AB'ye uyum çerçevesinde yeniden hazırlandığını ifade eden Yalçıntaş, ''Bu meslek standartları hazırlanırken hem meslek erbabının uyacağı standartlar hazırlanıyor hem de bu standartlar çerçevesinde meslek eğitiminde okullarda verilecek olan program hazırlanıyor. Şu anda 176 tane meslek standardını İTO hazırlamaktadır. Bu da şu demektir. Türkiye'nin önümüzdeki 50-100 yılına mesleki eğitim anlamında İTO damgasını vurmaktadır'' dedi.
    
Sosyal sorumluluk projelerinden de bahseden Yalçıntaş, ''Tarihi yapıların restorasyonunda bu sene kararını verdiğimiz herhalde 2011'de gerçekleşecek olan ana projelerimiz 15 tarihi çeşmenin onarımı, Vasillianus Burcu'ndan Şehzade Mehmet Külliyesi'nde ve Yenikapı'daki tarihi kemerlerin restorasyonu var. 2011 yılında kararını aldığımız şehitlerimiz adına yaptıracağımız 13 okulun açılışı olacak Anadolu'da. Yine bu sene 10 tane okulun da protokolünü imzalayacağız. Eğitim faaliyetlerine ayırdığımız bütçeyi de yüzde 60 artırdık'' diye konuştu. Murat Yalçıntaş, yüzde yüz kültür olmadan yüzde yüz sanat olmadan yüzde yüz kalkınma yüzde yüz ekonomi olmayacağına da dikkati çekerek, İTO olarak kültüre, sanata olan desteklerini, eğitime ve bilime olan destekleri gibi sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.