18. İzocam Öğrenci Yarışması Sonuçlandı



İzocam’ın, sosyal sorumluluk bilinciyle her yıl farklı bir ülke, şehir ve konseptle hayata geçirdiği ve bu yıl ‘Sıcak İklimde Sürdürülebilir Tasarım’ başlığıyla düzenlediği İzocam Öğrenci Yarışması sonuçlandı.

‘Fikirden projeye’ formatıyla düzenlenen 18. İzocam Öğrenci Yarışması, iki aşamada gerçekleştirildi. Yarışmanın ilk adımında öğrencilerden “Dubai Kültür Köyü” başlığı altında, bölgesel şartları hesaba katarak, sürdürülebilir ve iklimle dengeli bir mimari tasarım fikri geliştirmeleri ve bu fikirleri somutlaştırarak avan projeye dönüştürerek multi konfor binalar tasarlamaları beklendi.

www.izocamogrenciyarismasi.com adresine gönderilen projeler arasından başarılı bulunanlar ikinci aşamaya geçti ve öğrenciler, jüriden projelerini geliştirmeye katkı sağlayacak yorumları aldılar. 19 Nisan'da düzenlenen açık jüri buluşması sonucunda, Dubai’deki uluslararası finalde yarışacak ilk üç proje belli oldu.

Dereceye giren projeler Dubai'de yarışacak

18. İzocam Öğrenci Yarışması’nın jürisinde İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Günarda Enerji firmasından Y. Mimar Ali Erkan Şahmalı, Dilekçi Mimarlık'tan Y. Mimar Durmuş Dilekçi, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülten Manioğlu, Suyabatmaz-Demirel Mimarlık'tan Y. Mimar Hakan Demirel, ODTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Çalışkan ve İzocam Pazarlama Direktörü Dr. Kemal Gani Bayraktar yer aldı.

Jüri değerlendirmesi sonucunda, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Şimal Avcı ve Halil Soysal Cirit’in hazırladığı ‘Mağara’ isimli proje birinci oldu. Sıcak iklim tasarım ilkelerinin dikkate alındığı projenin çevresel verilerle ilişki kurması, suyun iklimlendirme etkilerini tasarımın içine alması, iç ve dış mekân kurgusundaki dinamik dili jürinin beğenisini kazandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Büşra İnce ve Ayşegül Erçin’in hazırladığı ‘Coasive’ isimli proje ise yalın ve tutarlı yaklaşımıyla ikinci oldu. Projede yaratılan dolu/boş ilişkisi, kademeleşme, kütlesel denge ve bunların tipolojik çözümleri başarılı bulundu. İklimsel verilere duyarlı olarak geliştirilen dar sokaklar ve iç avluların sürekliliği, yer yer meydanlaşması, farklı sürpriz perspektifler yaratması jüri tarafından olumlu bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Nazlı Aral ve Serkan Ateş’in geleneksel içe dönük ev modelini temel alarak hazırladıkları, korunaklı ve iç mekândaki küçük boşaltmalarla mikro klima alanları yaratan ‘All Apt.’ isimli proje ise üçüncü seçildi.

Dereceye giren birinci proje 8 bin, ikinci proje 6 bin ve üçüncü proje 4 bin TL ödül kazandı. İlk üç proje ayrıca, 12-15 Mayıs 2018 tarihlerinde Dubai’de düzenlenecek uluslararası finalde ülkemizi temsil etme hakkını elde etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Multi konfor binalar ne sağlar?

Doğru malzeme ve uygun kalınlık ile yalıtım yapılan binalar enerji tasarrufu için atılan en büyük adımdır. En yüksek enerji tasarrufunu sağlayan çözüm ise multi konfor binalardır.

Sıfıra yakın enerjili ev kavramından türemiş, biyoiklimsel tasarımı hedefleyen, sürdürülebilir, ekolojik, ekonomik ve sosyal etmenleri göz önünde bulunduran Multi konfor binalar, yüksek enerji tasarrufuyla birlikte azami ısıl konfor sunar.

Kusursuz akustik ve görsel konfor, kaliteli iç ortam havası, yangın korunumu ve güvenlik sağlayan, hem iç mekânlarda hem de dış mekânlarda esnek tasarım çözümleri barındırabilen multi konfor binalar en az % 90 enerji tasarrufunu hedefler. Bu binalar, Türkiye gibi enerjisinin dörtte üçünden fazlasını ithal etmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığı azaltıcı katkılar sağlamaktadır.