18. Kalite Kongresi'nin Teması 'Sürdürülebilirlik'



KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan, her sene etkileyici konuşmacılarıyla ve tartışmalarıyla iz bırakan, Türkiye’nin en güçlü platformlarından Kalite Kongresi’nin 18.sinin ana temasının 'Sürdürülebilir Topluma Dönüşüm- Yeni İş Yapma Biçimleri' olduğunu söyledi. Ekonomik durgunluk ve iklim değişikliğinin toplumun sürdürülebilirliğini tarih boyunca olmadığı kadar tehdit ettiğini ifade eden Kaylan, “Bu küresel soruna ancak küresel düzlemde, uluslararası kuruluşlar, ulus devletler, sivil toplum örgütleri, sorumlu kurumlar ve bireyler olarak ortak çözümler üretebiliriz. Tüm kurumlar için sistemli ve bütünsel yaklaşımlarla kalıcı başarılar yaratma özgörevi ile KalDer, kısa ve orta vadede beklenebilecek dönüşümleri tetikleyecek paradigma değişikliklerini, oluşacak kurallar sistemini anlamamızı ve olası değişimlerin kuruluşlar ve bireyler üzerindeki etkilerini öngörebilmemizi sağlayacak yaklaşımları 18. Kalite Kongresi’nde tartışmaya açıyoruz” dedi.

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza KaylanKalite Kongresi, 18. yılında dünyanın en önemli isimleri ile yönetim dünyasını bir araya getirmeye hazırlanıyor. Bu yıl etkinlik, Finlandiya eski Başbakanı Esko Tapani Aho, Dr. Bülent Başol ve Peter Senge’yi ağırlayacak. Esko Tapani Aho, 17 Kasım sabahında 'Yenilikçilik, Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma' başlığında küresel durgunluktan çıkışta Avrupa’nın önündeki zorlukları ve fırsatları anlatacak. Esko Tapani Aho kendi adıyla anılan 'Yenilikçi Bir Avrupa Yaratmak' adlı çalışmanın başkanı olarak tanınıyor. Bu çalışma, AB ve üye ülkelerin ARGE ve yenilikçilik kapasitelerini artırmak için öneriler sunuyor. 16 Kasım sabahında öğrenen organizasyonlar ve sistem dinamiği alanının öncülerinden Peter Senge, kongreye video konferans ile katılarak sürdürülebilir gelişme konusundaki düşüncülerini kendi birikimleri doğrultusunda paylaşacak. 18 Kasım sabahında ise yarı iletken üretimi ve güneş pilleri alanında 100’den fazla patent sahibi olan ve teknolojiye katkıları ile NASA’dan yenilikçilik ödülü alan Dr. Bülent Başol aramızda olacak. Ardından bu yıl 17.si düzenlenen 'Ulusal Kalite Ödülleri'ni kazanan kuruluşların başarıları  alkışlanacak.

Kongre bu yıl toplam 20 paralel oturum, 4 özel oturum, yaklaşık 100 konuşmacı, 9 çalıştay ve 4 geniş katılımlı çalıştay ile gerçekleşecek.

Ulusal Kalite Ödülü

Kalite Kongresi, her yıl olduğu gibi Ulusal Kalite Ödülü Töreni ile sona erecek. Bu yıl Ulusal Kalite Ödüllerine 4’ü kamu kategorisinde olmak üzere toplam 7 kuruluş başvuruda bulundu. Kamu sektörü eğitim kategorisinde Bursa Tophane Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi başarı ödülü, Antalya Ayten Çağıran Anaokulu Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü, sağlık kategorisinde ise Özel Kadıköy Şifa Hastanesi Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü aldı. Doç. Dr. Mustafa Kalemli Tavşanlı Devlet Hastanesi, dört yıldız yetkinlik belgesi aldı. İşletmeler Kategorisi ve Mükemmellikte Süreklilik ödüllerine başvuruların sonuçları, törende açıklanacak.



Konuşmacılar

Esko Tapani Aho

Finlandiya eski başbakanı olan Esko Tapani Aho, 1990’dan 2002’ye kadar Finlandiya’nın en büyük partilerinden birinin başkanlığını yaptı. Başbakanlığı döneminde Avrupa’nın en genç Başbakanı ünvanını almış olan Aho, Ağustos 2008’den itibaren Nokia’nın Kurumsal İlişkiler Sorumlu Başkanlığı görevini yürütüyor. 2006’da, kendi ismiyle de anılan 'Yenilikçi Bir Avrupa Yaratmak' raporunu hazırlayan topluluğa başkanlık etti. Raporda, günümüzün değişen şartlarında ve farklı sektörlerde yenilikçi bir Avrupa oluşturmak için gerekli olan çeşitli stratejilerden sözediliyor.

Dr. Bülent Başol

Monosolar Inc. ARGE  yöneticisi Başol, güneş pilleri için yüksek verimlilikli ince film teknolojisini geliştirdi. Kurucularından olduğu ISET’te NASA, ABD Savunma, Ticaret  ve Enerji Bakanlıklarının desteklediği güneş pili üretim tekniklerini geliştirdi; bu katkıları ile NASA'dan yenilikçilik ödülü aldı. 2000 yılında  NuTool Inc. adlı Silikon Vadisi şirketinde Baş Teknoloji Yöneticisi ve Yönetim Kurulu üyesi oldu. 2006'da düşük maliyetli, yüksek verimlilikte güneş pili teknolojisi geliştirmek için SoloPower adlı şirketin kurucularından biri oldu.
Dr. Başol  yarı iletken üretimi ve güneş enerjisi alanında 100'den fazla patente sahip.

Peter Michael Senge

1947’de doğan Peter Michael Senge,  MIT Sloan School of Management’ta 'Öğrenen Örgütler Topluluğu' başkanlığını ve yine aynı okuldaki 'Sistem Dinamikleri Topluluğu'nda öğretim üyeliği yapıyor. 1990’da ilk baskısı yayınlanan Beşinci Disiplin kitabının yazarı olarak tanınıyor. Senge’ye göre 'öğrenen örgütler', insanların arzu ettikleri sonuçları yaratmak için kendi yetkinliklerini sürekli geliştirdikleri, yeni ve açık fikirlerin sürekli geliştirildiği, ortak hedeflerin açığa çıkarıldığı yerlerdir.



Dünden bugüne Ulusal Kalite Ödülü

Ulusal Kalite Ödülü’ne bu güne kadar 214 kuruluş başvurdu. Bu yıl süreçte özel eğitim almış 93 orta ve üst düzey yönetici değerlendirici olarak görev aldı. Bugüne kadar, 22’si Büyük, 35’i Başarı Ödülü, 2’si Mükemmellikte Süreklilik olmak üzere toplam 59 ödül verildi.

Bütün bu çalışmalar uluslararası arenada da yankı buldu, Türk kuruluşları tarafından 7’si Büyük, 10’u Başarı olmak üzere toplam 17 Avrupa Kalite Ödülü kazanıldı. Türkiye şu anda en fazla kuruluşu Avrupa Kalite Ödülü’nü kazanan, İngiltere ile beraber 2 ülkeden biri.

Ulusal Kalite Ödülü’ne başvuran kuruluşlar, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı’nın (EFQM) Mükemmellik Modeli’nin 32 kriterine göre sistemlerini ve performans sonuçlarını açıklayan 75 sayfalık başvuru dokümanı hazırlıyorlar. Bu dokümanlar, her biri 6-8 kişiden oluşan değerlendirme ekibi üyeleri tarafından bireysel olarak değerlendiriliyor ve bireysel değerlendirmelerin sonunda ekip, iki tam gün boyunca uzlaşım toplantısı yaparak masa başı değerlendirme aşamasını tamamlamış oluyor. Masa başı değerlendirmesi sonunda belirlenen puan düzeyini aşan kuruluşlar, finalist olmaya hak kazanıyorlar. Finalist olan kuruluşlara değerlendirme ekibi tarafından üç günlük saha ziyareti yapılıyor ve başvuru dokümanında yazılan bilgiler doğrulanıyor. Ardından değerlendirmeler ve ödül kararı için sonuçlar jüriye sunuluyor. Jüri, sonuç ve başarıya göre Ulusal Kalite Ödülünü almaya hak kazanan kuruluşları belirliyor.

Ulusal Kalite Ödülü sonrasında sunulan kapsamlı geri bildirim raporları, kuruluşlara ulusal, ve küresel pazarlarda  rakiplerine göre farklılaşma yaratacak temel alanları öne çıkarmada en önemli yol gösterici. Raporlar, kuruluşların güçlü ve iyileşmeye açık alanlarını saptayarak stratejilerine yön verme olanağı yaratıyor.